Pojašnjeno

Zakon o kojem 'bruje' mediji: Znate li što on znači za vas?

Od tog trenutka svatko tko smatra da je oštećen klevetom može podnijeti prijedlog tužiteljstvu za krivično gonjenje. To dalje znači da svaki građanin potencijalno može biti osumnjičeni i predmet istrage, koju će voditi MUP RS i postupajući tužitelj.
Vijesti / Politika | 22. 07. 2023. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasovima 47 poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS kleveta je prihvaćena kao krivično djelo u sklopu Krivičnog zakona RS. Odluka republičkog parlamenta, nažalost, nije iznenadila većinu novinara, ali to ipak nije kraj borbi, kažu oni i poručuju da novinarska zajednica neće pokleknuti tražeći istinu, a da isto očekuju i od građana.

Svatko može biti osumnjičen 

Ali, pojašnjenja radi, na početku treba podsjetiti što slijedi nakon što je NS RS usvojila zakon. Naime, da bi zakon službeno stupio na snagu, potrebno je da prođe proceduru u Vijeću naroda Republike Srpske, gdje jedan od klubova (Srbi, Bošnjaci, Hrvati) može ili ne mora pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pišu Nezavsine

U slučaju da se pokrene ta procedura, konačnu riječ dat će Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske. Tek poslije odluke Ustavnog suda RS i u slučaju da on kaže da nije bilo povrede veta, zakon može ići na potpis kod predsjednika Republike Srpske i dalje na objavljivanje u "Službeni glasnik RS". Tek po objavljivanju zakon može da se primjenjuje.

Od tog trenutka svatko tko smatra da je oštećen klevetom može podnijeti prijedlog tužiteljstvu za krivično gonjenje. To dalje znači da svaki građanin potencijalno može biti osumnjičeni i predmet istrage, koju će voditi MUP RS i postupajući tužitelj.

"Bit će određene istražne radnje, pozivanja, saslušanja, pa i posebne istražne radnje, prisluškivanja telefona, praćenje. Iako su to uobičajene radnje za krivični postupak, puno je ozbiljnije i puno veće zadiranje u život nego kada se kleveta tretirala u građanskom postupku", pojašnjava odvjetnik Jovan Kisin Zagajac.

Deset godina zatvora 

Hoće li na sporni zakon biti uložen veto, znat će se 27. srpnja, za kada je zakazana sjednica Vijeća naroda RS, a na njenom dnevnom redu biće kriminalizacija klevete. Ali, i ako nitko od tri kluba ne pokrene veto, inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom RS dalje može pokrenuti svaki građanin. A tako nešto je već u pripremi, potvrdio je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

"Plan je da, kada se zakon objavi u 'Službenom glasniku', bude podnesena inicijativa za ispitivanje ustavnosti, a potom ćemo pokušati naći načine kako da se dalje nosimo s ovim problemom. Novinari moraju ostati solidarni, jer ovo je problem svih novinara, bez obzira na uređivačku politiku, ali i svih građana. Ne trebamo klonuti, već nastaviti da radimo svoj posao na najbolji način", rekao je Vukelić.

On ističe i da javnost, a ni novinari ne smiju zaboraviti da u zakonu postoji i član koji zabranjuje objavljivanje dokumenata bez odobrenja, a da je za to zaprijećena kazna zatvora i do deset godina.

"Bez obzira na izgovore da je to doneseno zbog onog tragičnog slučaja u Laktašima, ne vidim uopće razlog zašto je NS RS u ovaj zakon uključila i objavljivanje spisa. Praktično, više ne smijete objaviti ni dnevni red Vlade, ako niste dobili odobrenje od njih. Ili ako dobijete neku prijetnju putem društvenih mreža, ne možete objaviti ako ne dobijete odobrenje od toga tko je prijetio", dodao je Vukelić.

Postupak 

Predstavnici nevladinih organizacija ističu da u raspravama o Nacrtu zakona, javnim raspravama i na kraju Prijedlogu zakona, vlast nije usvojila nijednu primjedbu na klevetu, već da su samo isključili uvredu i smanjili kazne.

"Za novinare je problem što tužitelj može pokrenuti postupak protiv vas, da se to vodi pet godina, a vi nećete moći dobiti uvjerenje da se protiv vas ne vodi krivični postupak, nećete moći ići raditi u inozemstvu ili možda u nekoj državnoj instituciji", navodi Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava.

Kriminalizacija klevete bila je gotova stvar čim je prvi put spomenuta jednim tvitom.

"To je jedno od najlošije napisanih obrazloženja zakona. Oni nisu prezentirali nijedno istraživanje koje bi reklo da je ovo potrebno. Također je problematično to što su novčane kazne odjednom toliko smanjene, pa se postavlja pitanje tko ih je u Nacrtu uopće smislio i napisao. Ako se kazne mogu toliko smanjiti potezom pera, to znači da kleveta uopće nije toliko opasna koliko vlasti tvrde", rekao je Lučka.

Opozicija je glasala protiv kriminalizacije klevete. Ipak, treba reći da su pojedini poslanici, konkretno Vukota Govedarica iz SDS-a, ranije zagovarali da se ovaj zakon iskoristi kao ultimatum vlastima u smislu da se povuče zakon ili da opozicija neće sudjelovati u radu Skupštine. Na kraju, opozicija jeste bila na sjednici, ali ne i Govedarica. Milan Miličević, predsjednik SDS-a, koji je nedavno rekao da će usvajanje zakona izazvati velike nemire u Srpskoj, sada kaže:

Cenzura

"Nismo odustali od takvih namjera, a koji će biti dalji potezi, to ćemo dalje vidjeti. Ako bude prosvjeda, to će biti na zajedničkom nivou u opoziciji."

Dok se čekaju konkretni koraci domaće javne scene, iz međunarodne zajednice poručuju da je kriminalizacija klevete put ka autoritarnom sustavu.

"Ovo organima vlasti daje mogućnost da guše i cenzuriraju medijske slobode i civilno društvo, ograničavaju slobodno kritičko mišljenje i ušute neistomišljenike", navodi se, između ostalog, u priopćenju OHR-a.

U pisanoj formi se obratilo i Veleposlanstvo SAD u BiH, navodeći da sporni zakon ugrožava mogućnost neovisnih medija da izvještavaju istinu, kao i mogućnost građana da slobodno govore.

Kopirati
Drag cursor here to close