Ministar obrane

Helez: Ako odu stranci, u Ustavnom sudu treba sjediti pet Bošnjaka

Helez je rekao da ukoliko strani suci odu iz Ustavnog suda, novi omjer ne može biti 3:3:3, nego popis iz 1991. godine ili 2013.
Vijesti / Politika | 14. 07. 2023. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez kazao je da Milorad Dodik ima svoje prijatelje u Europi koji rade nečasne stvari u Bosni i Hercegovini i spomenuo Miroslava Lajčaka kao jedno od imena.

Helez je kazao da je sigurnost narušena uvijek kada se rade pokušaji antiustavnog djelovanja, a da je ono što radi Narodna skupština RS-a vašar i show.

Ponovljeni scenarij

"Ovo je ponovljeni scenarij i ne bude nikakvih efekata. Na prvi pogled se misli da su Dodik i sljedbenici napravili udar na Ustav i to jeste djelomično. Međutim, u konačnici to oni mogu da objese mačku o rep, jer od toga nema ništa. To vam izgleda kao da Bavarska zada zadatak Njemačkoj. To je jedna mala regija koja je napravila nešto što želi da ugrozi Ustav BiH i to svakako neće imati nikakvih reperkusija. Mi to sve pratimo i želim da dam jasnu poruku da građani BiH ne trebaju biti uznemireni. Tu su međunarodne snage i mi domaći koji pratimo pomno situaciju", poručio je Helez.

Helez je rekao da ukoliko strani suci odu iz Ustavnog suda, novi omjer ne može biti 3:3:3, nego popis iz 1991. godine ili 2013., a to znači pet Bošnjaka, tri Srbina, dva Hrvata i jedan Ostali i da je to donja linija ispod koje se neće ići.

"Ovdje su trenutno snage EUFOR-a"

"Što se tiče NATO saveza. Ovdje su trenutno snage EUFOR-a. Ukoliko ovaj sastav EUFOR-a, brojnost i naoružanje ne mogu odgovorit situaciji poziva se pojačanje, ukoliko to ne dobiju ili sporo ide, poziva se i intervenira NATO savez jer su dužni da reagiraju po Daytonskom sporazumu", objasnio je Helez.

Rekao je kako je prošle godine na Summitu u Madridu za Bosnu i Hercegovinu odobreno devet projekata iz oblasti obrane i tri projekta u oblasti sigurnosti vrijedni oko 54 milijuna eura.

"Mi prvenstveno se fokusiramo na obrambene sisteme i protuzračnu i protuoklopnu obranu", dodao je Helez.

"Platili smo cijenu"

Pojasnio je da Bosna i Hercegovina kroz bilateralne sporazume sa članicama NATO saveza, ali i nekim drugim državama dobiva jako visoku sofisticiranu vojnu opremu koja se koristi i da su uvježbani vojnici koji je mogu koristiti.

"Ja se najviše pouzdam u naše domaće snage. Meni je preko glave i pomoći ovog i onoga. Zahvaljujem se svim međunarodnim predstavnicima što nam pomažu i treba da nam pomažu. Želim da kažem mi imamo svoje oružane snage koje nikad ne želim da zloupotrijebim, one su jako spremne. Imamo svoju SIPA-u, OSA-u, Graničnu policiju. Mi to nekad nismo imali i platili smo tu cijenu. Danas smo mi država koja to ima, koja je spremna i građani ne trebaju da se brinu. Ne treba to svakodnevno upotrebljavati i za male stvari, ali mi sigurno znamo šta, kada, kako i gdje", rekao je Helez za Hayat.

Istaknuo je i da imamo razvijenu namjensku industriju, sa bitnim, moćnim tvornicama što je dobro i za našu sigurnost, ali i za financije i izvoz.

"Dodikovi prijatelji rade nečasne stvari u BiH"

"Milorad Dodik ima svoje prijatelje u Europi koji rade nečasne stvari u Bosni i Hercegovini. Jednog ću spomenuti to je Miroslav Lajčak. Kad god je Milorad Dodik na koljenima oni dođu da ga spase. Na drugoj strani želim da kažem, da ono što je visoki predstavnik uradio, Dodik je sada pred svršenim činom. Steže se obruč oko Milorada Dodika i ako bude ponavljao gluposti oko negiranja genocida mislim da će biti procesuiran i uhapšen", kazao je Helez.

Rekao je da je u SDP-u predlagao drugu vrstu koalicije i da je znao da se Dodik neće promijeniti i da se bio samo primirio.

"Želim da kažem jasno, ovo što se dešava u Podrinju. Lako je da dođe njih pet i prebije nekog mladića. Mi znamo tko su ti ljudi, gdje stanuju, kuda se kreću, neka ne misle da su sigurni. Želim im poručiti, ja im savjetujem dobronamjerno, svi koji pokušaju dirnuti nezaštićenog povratnika, da mi imamo obavještajne podatke sve o njima i da nikad više neće biti sigurni. Nemoj da dirate ljude koji su se vratili, siromašne ljude, nemoćne ljude, nemoj da dirate stare ljude. Imali smo u Viešgradu prebili su stare ljude, imali smo da su prebili golobradog mladića, pa su otišli u kafić. Znamo i tko je gazda kafića, imamo sve podatke", naglasio je Helez.

Dodao je da prate i da poštuju institucije države i da ima MUP RS-a koji treba da reagira, ali da znaju ime i prezime adresu i sve.

"Kad ovi kažu šta naši poduzimaju. Ne brinite poduzimamo. Nije sve za javnost, ali nećemo dozvoliti da ostanu nesigurni povratnici tamo ili bilo čiji. Isto bih reagirao da neko dirne Srbina, Hrvata ili bilo kojeg građanina i svi trebaju biti zaštićeni", poručio je Helez u emisiji 7plus na Hayatu.

Kopirati
Drag cursor here to close