''Odluka mora biti poništena''

Dodik: Idu krivične prijave protiv svih članova SIP-a

''Ako ima i mrva prava u pravosuđu BiH ova odluka SIP-a mora biti poništena'', naglasio je Dodik.
Vijesti / Politika | 05. 12. 2022. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će u roku od 24 sata biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova SIP-a BiH koji su "danas prekršili zakon zloupotrijebivši službeni položaj, kako bi nanijeli štetu jednom političkom subjektu", kako je kazao - prenosi N1.

Dodik je nakon odluke SIP-a da prizna sporni listić sa izbora izaslanika u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakao da je SIP ''pokazao još jednom da nije sposoban da sprovodi izborni proces u BiH, da je zlonamjeran i da kao takav ne služi ničemu, osim donošenju političkih odluka po nečijem diktatu''.

''Ako ima i mrva prava u pravosuđu BiH ova odluka SIP-a mora biti poništena'', naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve što su prema zakonu članovi SIP-a danas mogli da urade jeste da utvrde da li je prekršena procedura prilikom izbora izaslanika u Dom naroda, što su i učinili i utvrdili da nije bilo povrede postupka.

''Prema zakonu, nisu imali pravo da ulaze u to da li je očigledno nevažeći listić važeći, što su učinili. Za to je nadležno povjerenstvo Narodne skupštine Republike Srpske od devet članova u kojoj su bili i članovi opobe, koji su svi osim jednog potvrdili da je listić nevažeći. Da su i našli da je nešto bilo nepravilno u postupku jedino što su mogli da urade po vlastitom uputstvu član 17 stav 2 je da ponište izbor za izaslanike i vrate postupak u Narodnu skupštinu'', rekao je Dodik.

Središnje izborno povjerenstvo BiH priznalo je danas sporni listić s posrednih izbora u Narodnoj skupštini Republike Srpske za pet izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

To znači da će o petom izaslaniku iz Srpske olučiti žrijeb, odnosno da li će SNSD dobiti četvrtog izaslanika ili oporba drugog.

Kopirati
Drag cursor here to close