Završen izbor

Svi Srbi iz Skupštine KS idu u Dom naroda federalnog Parlamenta

Iz Kluba Hrvata ide samo Damir Marjanović, iako Hrvati po poslednjem popisu imaju 4,2%, dok Srbi 3,2, pstotak više, i četiri izaslanika manje.
Vijesti / Politika | 02. 12. 2022. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi Srbi izabrani u Skupštinu KS idu u Dom naroda federalnog Parlamenta. Iako su od konstitutivnih naroda najmaloljudniji u ovom kantonu dobili su najviše, pet pozicija. Građani Sarajeva zadovoljni su.

 

Iz Kluba Hrvata ide samo Damir Marjanović, iako Hrvati po poslednjem popisu imaju 4,2%, dok Srbi 3,2, pstotak više, i četiri izaslanika manje, javlja N1.

''Četiri od 35 u Skupštini je u Klubu Hrvata dovoljno pokazuje da je Hrvata i bilo i da će ih biti u Sarajevu”, kaže Damir Marjanović, delegat u klubu Hrvata.

Najveći broj glasova, šest, imala je lista Harisa Zahiragića, ipak Zahiragić je jedini iz SDA izabran u Klub Bošnjaka, gdje najavljuje formiranje većine.

''Možete očekivati obrat, SDA će sa svojim partnerima imati većinu u klubu Bošnjaka. Tko pokuša suspendirati izbornu volju bošnjačkog naroda koja je oličena u klubu Bošnjaka će imati ozbiljne probleme'', kaže Haris Zahiragić, izaslanik u klubu Bošnjaka (SDA).

Da to nije isključeno ne negiraju u SDP-u, iako se nadaju da će osmorka okupiti u klubovima naroda po 11 izaslanika.

''A što se događaja na terenu sa pritiscima i sa nezakonitim aktivnostima je druga stvar. Tu lekciju sam naučio na izboru Bogića Bogićevića da se izaslanicima ne može vjerovati do zadnje”, ističe Irfan Čengić, izaslanik u klubi Bošnjaka (SDP).

''2014. godine u klubu Srba bez SDP-a se ne bi mogla formirati vlast. SDP je tada glasovao za gospodina Dunovića da bi odblokirao proces, tada smo pokazali da nećemo biti netko tko blokira”, kaže Igor Stojanović, izaslanik u klubu Srba (SDP).

U klub ostalih za sada je izabrana Sanela Klarić, no za očekivati je da će svih pet članova kluba ostalih biti po dubini imenovani u Dom naroda, jer će, procjene su nedostajati izaslanika za ovaj klub.

Kopirati
Drag cursor here to close