Sastanak u Bruxellesu

Dodik: Komšić je bio najnervozniji i najgori, doživio je potpuni poraz

''Znamo da bježi od priče o konstitutivnosti i u dokumentu to stoji. Primjedbe koje smo tražili u pravilu su uvažene''.
Vijesti / Politika | 13. 06. 2022. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, kazao je u ponedjeljak kako su predstavnici vladajućih partija nastupili jedinstveno u Bruxellesu i da je zbog toga prihvaćen niz njihovih primjedbi koje su se našle u sporazuma kojeg su bh. lideri prihvatili. Dodao je kako ništa nije potpisano. Zaključio je kako je sinoć njegov kolega iz Predsjedništva Željko Komšić doživio najveći poraz.

Dodik je u obraćanju medijima kazao da je mnogo misterije bilo oko toga što će biti u Bruxellesu.

''Dokument je nama predočen tek na početku sastanka i u njemu je bilo mnogo netočnih informacija. Želim kazati da smo djelovali jedinstveno, imali smo mala taktička ponašanja. Nešić je u svojim diskusijama bio korektan i razgovarao je sa nama'', otkrio je.

Lider SNSD-a je istaknuo kako su političari iz Federacije BiH, bez obzira jesu li vladajući ili opozicija, ''postavljali što žešće uvjete nama iz Republike Srpske''. Dotaknuo se i odsustva sa sastanka lidera HDZ-a Dragana Čovića.

''Sastanak je obilježila činjenica da nije prisustvovao ni Čović, jer nije želio sudjelovati gdje god bude Komšić. Ja to razumijem, ali je on bio tamo i mislim da je imao sastanak sa Michelom i Borrellom'', kazao je Dodik.

Današnje obraćanje javnosti u Banja Luci lider SNSD-a iskoristio je da napadne predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, koji je također sudjelovao na sastanku u Bruxellesu.

''Borenović je tamo napravio potpuni fijasko za njega i RS. Čuli smo da opozicija iz FBiH podržava Borenovića kao razumnog. On ne zaslužuje da ga komentiram, ali se pokazalo da nije bio spreman na zajednički stav iz RS'', naveo je lider SNSD-a.

Dodik je ocijenio kako će svi, nakon sastanaka, pokušati govoriti kako su uspjeli, a po njemu jedini uspjeh je što je načelno dogovoreno da se izbor u Bosni i Hercegovini provedu u fer i demokratskoj atmosferi. Ponovio je da ništa nije potpisano i da su uvaženi skoro svi zahtjevi vladajućih iz RS.

''Zatražili smo da sve bude dio dogovora. Rekli smo da nećemo prihvatiti Rezoluciju UN-a o osudi agresije na Ukrajinu. Na kraju je stajalo da ćemo to imati u vidu, kao da to nismo imali u vidu do sada. Naš zahtjev je bio da stoji kako je BiH 'sastavljena' od dva entiteta i Brčko Distrikta, i da stoji tri konstitutivna naroda'', kazao je.

Dodik je zaključio da je njegov kolega iz državnog predsjedništva Željko Komšić bio ''najnervozniji… I najgori''.

''Ovaj dokument je njegov potpuni poraz. Znamo da bježi od priče o konstitutivnosti i u dokumentu to stoji. Primjedbe koje smo tražili u pravilu su uvažene. Piše tamo da se prihvaćaju odluke stranih i domaćih sudova, ali je izbačen Ustavni sud'', zaključio je Dodik, te je pozvao Europsko vijeće da nakon ovog sastanaka u Bruxellesu što prije da kandidatski status Bosni i Hercegovini za Europsku uniju, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close