Banja Luka

Dodik: Izbori fer i pošteni

Dodik je istaknuo kako je njegova i pobjeda SNSD neupitna, poručujući da je 20 tisuća nevažećih listića prazno, da ti nevažeći glasački listići ne mogu biti sporni.
Vijesti / Politika | 05. 10. 2022. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Izbori su provedeni fer i pošteno", kaže Milorad Dodik kandidat SNSD za predsjednika Republike Srpske nakon iznenadnog sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci, piše N1.

Ipak, on ne ne isključuje mogućnost da je bilo neregularnosti na određenim glasačkim mjestima ''koja ne mogu da utječu na ukupan rezultat''.

Dodik tvrdi i kako vladajuća koalicija mora ostati jedna strana u pregovorima s Hrvatima i Bošnjacima koje je ponovo nazvao muslimanima. Ipak, ponovio je da koalicija ostaje otvorena za druge da sudjeluju u strukturama vlasti.

Kada je riječ o osporavanju izbornih rezultata od oporbe, on je istaknuo kako svatko ima pravo da to čini. Ipak, tvrdi kako SIP nije imao legitimitet te kako se strahuje da to neće biti zloupotrebljeno ''kalkulantskim radnjama''.

Najave o zahtjevima za poništenje izbora Dodik smatra nerealnim, a novi izbori bi bili održani u skladu sa zakonom, a to znači novo vrijeme, nove kandidature i sve ostalo.

''Oni imaju pravo na to, ali mislim da je to politički kontraproduktivno i za njih same'', kaže Dodik upitan o prosvjedu oporbe.

''Tek kad SIP priopći konačne rezultate počinje rok za žalbe'', tvrdi i kako je oporba ponašanjem u izbornoj noći izgubila kredibilitet

Dodik je istaknuo kako je njegova i pobjeda SNSD neupitna, poručujući da je 20 tisuća nevažećih listića prazno, da ti nevažeći glasački listići ne mogu biti sporni, a da preostalih 14 tisuća, koji mogu da budu sporni, ne mogu promijeniti rezultat izbora.

Na rezultatu mu je, kažeo najmanje deset državnika čestitalo, a sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije čuo najmanje deset puta od izborne noći, tvrdi podvlačeći korektnu ulogu Srbije u izbornom procesu.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić pozvao je građane da budu mirni i da ne budu ničiji taoci. ''Sudovi su tu da presuđuju'', rekao je on.

Na početku obraćanja je istaknuo i kako vlast nije sporila pobjedu Mladena Ivanića nad Željkom Cvijanović 2014, iako je razlika bila daleko manja, ''svega nekoliko tisuća glasova''.

''Ulicom se ne rješava ništa i ulica nije rješenje'', kaže lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, dok je liderr NDP-a Darko Banjac istaknuo da su građani izabrali Dodika i Cvijanovićevu zaključujući, ''tko izgubi može da se buni''.

Kopirati
Drag cursor here to close