''Neutemeljene optužbe''

Islamska zajednica reagirala na Čovićeve optužbe o njihovom uplitanju u izbor člana Predsjedništva

Islamska zajednica poziva Dragana Čovića da, ukoliko posjeduje primjerke odluka, smjernica i naputaka o kojima je govorio u intervjuu iste predoči javnosti ili da ih dostavi Rijasetu.
Vijesti / Flash | 05. 10. 2022. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Islamska zajednica reagirala na Čovićeve optužbe 

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini reagirala je na neutemeljene optužbe Dragana Čovića koje je iznio gostujući 3. listopada na HRT-u.

Naime, Čović je odgovarajući na pitanja novinara Ivice Đuzela, između ostaloga, rekao:„... Trebate pratiti u posljednjih mjesec dva dana kako su se usmjeravali glasovi, naputci i zabilješke koje su išle u svaku obitelj, čak i od Islamske zajednice s vrlo jasnim porukama koliko glasova ide obitelji Izetbegović koliko ide Komšiću, da ne bude greške, pa tako i u inozemstvu, i na razne druge načine, znači ne treba se uopće zamarati da mi dostignemo te brojke.“

U priopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice se kaže kako Čović nastavlja ponavljati notornu neistinu o navodnom uplitanju IZ u BiH u izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, i da to čini bez ikakvog dokaza i nakon što je takve tvrdnje Islamska zajednica u više navrata demantirala i pozivala ga da na ovakav način ne narušava dobre odnose među vjerskim zajednicama i ne vrši pritisak na Islamsku zajednicu.

Nadalje se u priopćenju navodi kako Sabor Islamske zajednice, Vijeće muftija, Ustavni sud Islamske zajednice i Rijaset Islamske zajednice, osim reisul-uleme, svojim odlukama, zaključcima i smjernicama predstavljaju i tumače poziciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i da je njen stav o uplitanju u političke procese jasan svim dobronamjernim ljudima.

Islamska zajednica poziva Dragana Čovića da, ukoliko posjeduje primjerke odluka, smjernica i naputaka o kojima je govorio u intervjuu iste predoči javnosti ili da ih dostavi Rijasetu, a ako smatra da ima elemenata kaznene ili bilo koje druge odgovornosti, i nadležnim pravosudnim organima. U protivnom, Islamska zajednica traži od Čovića da prestane'' s lažnim optužbama i sijanjem razdora među vjerskim zajednicama, narodima i građanima''.

„Da postoje bilo kakvi dokazi o takvom političkom angažmanu bilo kojeg dužnosnika IZ u BiH bi bila sprema u skladu sa svojim procedurama takve postupke sankcionirati“, kaže se u priopćenju IZ u BiH.

Navodi se i kako, nažalost, ovo nije prvi put da predstavnici radikalne nacionalističke politike među Hrvatima nesonovano i bez posljedica optužuju Islamsku zajednicu kako bi stvarali tenzije u društvu i narušavali dobrosusjedske odnose. Podsjeća se kako je bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neutemeljeno govorila o tisućama povratnika iz tzv. ISIL-a u BiH.  Neki drugi predsjednici su rasistički govorili o „prvo sapunu pa onda parfemu“. Neki su govorili o tome kako se islam u Bosni mijenja, radikalizira i da su muslimani drugačiji sada nego oni prije rata. Optuživali su Bosnu i Hercegovinu za veze s muslimanskim svijetom u vrijeme kada su i sami nastojali s istim tim zemljama graditi suradnju na svim poljima itd.

Sve to, navodi se u priopćenju, ukazuje na to da je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini na sustavnom udaru zlonamjernih politika iz reda hrvatskog naroda koje svoj politički angažman temelje na sijanju vjerske, nacionalne i svake druge mržnje i razdora.

Nadalje se kaže kako je, i pored svega, „Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini opredijeljena za razvoj iskrene dobrosusjedske suradnje s bosanskohercegovačkim katolicima. Predstavnici Islamske zajednice, na čelu s reisul-ulemom, u svim susretima i razgovorima s crkvenim poglavarima u Hrvatskoj, kao i s predstavnicima države (nedavno premijer Plenković) nude svaki oblik suradnje kako bi se gradilo povjerenje među narodima, a prije svega vjernicima u Bosni i Hercegovini, što je temeljna misija Islamske zajednice.

Podsjeća se i da Islamska zajednica zajedno s predstavnicima Katoličke crkve sudjeluje u radu Međureligijskog vijeća, a usko surađuje i na bilateralnom planu i da bi narušavanje tih odnosa, na čemu inzistiraju neki politički predstavnici Hrvata, imalo dalekosežne posljedice.

„Tražimo od Vas da ne kvarite dobre odnose među vjerskim zajednicama u domovini i regiju i da prestanete Islamsku zajednicu bezuspješno gurati na neke druge strane izvan europskih perspektiva, jer to nećete uspjeti. Šteta će biti nepovratna ako nastavite kvariti naše odnose s Katoličkom crkvom. Uvjereni smo da će se i Katolička crkva suprotstaviti takvom pokušaju“, kaže se na kraju priopćenja Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close