Priopćenje

SIP o sporoj objavi rezultata: Krivi su ispolitizirani birački odbori

Središnje izborno povjerenstvo BiH odbacuje svaku kritiku koja dolazi u svezi sa ''sporom'' objavom izbornih rezultata, pogotovo od političkih stranaka čiji su predstavnici bili članovi biračkih odbora.
Vijesti / Politika | 05. 10. 2022. u 16:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I za ove Opće izbore u Bosni i Hercegovini održane u nedjelju, 2. listopada 2022. godine birački odbori su se, kako tvrde iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH), pokazali kao najslabija karika u lancu upravljanja izbornim procesom u Bosni i Hercegovini.

Zbog neispunjavanja propisanih obveza članova biračkih odbora javnost u Bosni i Hercegovini još nema uvid u rezultate izbora s redovnih biračkih mjesta.

Naime, odgovornosti organa za provedbu izbora su jasno precizirane. Za zakonito glasovanje i brojanje rezultata na redovnom biračkom mjestu je odgovoran birački odbor, a ako on to ne izvrši odgovornost za pravilno utvrđivanje rezultata je na općinskom/gradskom izbornom povjerenstvu. 

Središnje izborno povjerenstvo BiH odbacuje svaku kritiku koja dolazi u svezi sa ''sporom'' objavom izbornih rezultata, pogotovo od političkih stranaka čiji su predstavnici bili članovi biračkih odbora.

Trenutno pojedina izborna povjerenstva osnovnih izbornih jedinica u BiH, po naredbi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, otvaraju vreće i pravilno utvrđuju rezultate s redovnih biračkih mjesta na kojima birački odbor nije zakonito završio posao (pogrešno pakovanje izbornog materijala, pogrešno popunjavanje obrazaca u kojima npr. kandidat ima više glasova od njegove političke stranke i druge matematičke nelogičnosti).

U zadnja dva dana Središnje izborno povjerenstvo BiH je izdalo naredbe o otvaranju vreća s glasačkim materijalom na oko 1000 biračkih mjesta u više od 60 općina/gradova za različite razine vlasti za koje su provedeni izbori. Rok za izvršenje naredbi je večeras do ponoći.

Sve dok se ovaj posao ne završi Središnje izborno povjerenstvo BiH nije u mogućnosti objaviti podatke o rezultatima sa svih redovnih biračkih mjesta.

U isto vrijeme u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu odvija se proces koji je u mjerodavnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, sumiranje rezultata s glasovanja u odsutnosti, putem mobilnog tima, nepotvrđenim listićima kao i birača koji su glasovali u inozemstvu.

Objava svih utvrđenih izbornih rezultata će uslijediti tek kad se objedine rezultati iz Glavnog centra za brojanje i svih rezultata s redovnih biračkih mjesta.

Nakon toga slijedi podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje u roku od tri dana sukladno članku 5.30. stavak (1) Izbornoga zakona BiH. Tako da je prije utvrđivanja izbornih rezultata preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića kao i prigovore na izborne rezultate.

U fazi razmatranja prigovora i zahtjeva za ponovno brojanje Središnje izborno povjerenstvo BiH će svaki prigovor koji primi pa i od neovlaštene osobe, smatrati inicijativom za djelovanje po službenoj dužnosti. Prilikom utvrđivanja nepravilnosti uzimat će se u obzir sve primjedbe iz zapisnika o radu biračkih odbora, izvješća promatrača o nepravilnostima, raniji prigovori o sumnjama u lažno predstavljanje u biračkim odborima, očigledne prepravke i nelogičnosti na obrascima s rezultatima, kao i druge informacije o nepravilnostima dostavljene od supervizora i sigurnosnih agencija.

Još jednom se pokazala opravdanom inicijativa Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za izmjene Izbornog zakona BiH u svezi sa sastavom i načinom popune biračkih odbora, jer očigledno krajnje ispolitizirani birački odbori, svojim nezakonitim postupanjima i neizvršavanjem zadataka nanose nemjerljivu štetu izbornom procesu u BiH, stoji u priopćenju SIP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close