Protiv Amerikanaca

Dodik: Ovo je zanimljivo vrijeme, BiH smatraju 'okupiranom teritorijom'

''Escobar mi je rekao da pustim Ustav i zakon, važne su politike. Kada sam odbio, onda sam bio na udaru za sankcije.''
Vijesti / Politika | 31. 03. 2022. u 20:10 Agencije
Dodik: Prekomjeran uticaj SAD i Brisela u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je povodom današnje konferencije za novinare veleposlanika SAD-a u BiH, Michaela Murphyja koji je iznio programske stavove SAD-a o BiH, kazao da "oni BiH smatraju svojom okupiranom ili zauzetom teritorijem, na kojoj je potrebno raditi samo ono što oni kažu".

Dodik je za RTRS kazao da ''oni uvode sankcije, govore što i tko treba što da čini. Kada kažemo da ćemo rješavati sva pitanja u BiH u skladu sa Ustavom, oni kažu da je to problem'', prenosi Beta.

Dodik je iznio da mu je američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar jasno rekao da je ''aktualna politika važnija od Ustava''.

''Escobar mi je rekao da pustim Ustav i zakon, važne su politike. Kada sam odbio, onda sam bio na udaru za sankcije. Posljedice po našu ekonomiju nisu male. Kako će to izgledati za koju godinu, teško je danas procijeniti. Ovo je teško i zanimljivo vrijeme, ali sačuvati mir, pitanje je svih nas i naših života'', rekao član Predsjedništva BiH.

Dodik je ocijenio da je u BiH ''prekomjeran i utjecaj Bruxellesa i Londona''.

Dodik je izjavio da je danas napustio dio sjednice Predsjedništva kojem je kao izvjestiteljica prisustvovala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Naveo da je i ranije govorio da ne želi da Turković vidi kao izvjestiteljicu jer ona ''ne zastupa politike Predsjedništva BiH''.

''Јa sam na prošloj sjednici (Predsjedništva) rekao da neću da budem tu ako se ona pojavi, što sam i uradio. Izašao sam u hodnik i čekao dok su oni nešto završili. To, naravno, neće ništa škoditi, ja mogu da na sve te točke dnevnog reda sada iznesem vitalni nacionalni interes, ako odlučim'', kazao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Po njegovim riječima, Turković treba da zastupa ''zajedničke politike koje su usvojene na Predsjedništvu BiH, ali je rekao da te zajedničke politike nisu usvojene''.

''Na početku sjednice Predsjedništva sam rekao da je nedopustivo da se unilateralno ponašaju'', iznio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close