Veleposlanik SAD-a

Murphy: BiH su potrebne jake institucije, a to sada nije slučaj

''Vraćam se u vrijeme koje mnogi smatraju najtežim vremenima''.
Vijesti / Politika | 31. 03. 2022. u 12:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy izjavio je u četvrtak novinarima u Sarajevu da će Sjedinjene Države nastaviti pružati podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, jačanju bh. institucija i provedbi potrebnih reformi.

''Vraćam se u vrijeme koje mnogi smatraju najtežim vremenima. BiH su potrebni jake demokratske državne institucije. Sada to nije slučaj, zato ću podržavati implementaciju Daytona i bh. suverenitet i teritorijalni integritet'', poručio je ambasador Murphy.

Istaknuo je da postoji mnogo neriješenih problema, ali da su Sjedinjene Države tu da pomognu u njihovom rješavanju.

Ruska invazija na Ukrajinu je, kako je poručio američki veleposlanik, promijenila situaciju globalno uključujući i zapadni Balkan, a BiH treba da zna da je njen put ka euroatlantskim integracijama, a ne prema Rusiji.

''Taj put nije lak, ali to je najbolja budućnost za BiH i potrebno je da njeni lideri rade posao za koji su birani i mi ćemo im u tome pomoći'', naglasio je veleposlanik Murphy.

Najavljuje da će se u naredne tri godine fokusirati na nekoliko važnih pitanja među kojima je i daljnji rad u osiguranju pomirenju za bh. građane, a podržavat će izmjene zakona koji će donijeti vladavinu prava i smanjiti korupciju koja podriva demokraciju.

Najavljuje podršku ekonomskim reformama koje znače i reformu javnog sektora kako bi se odgovorilo na nove izazove.

Kopirati
Drag cursor here to close