U svom stilu

Dodik - Ako ovaj nelegalni bilo što pokuša uraditi srušio je put BiH

Komentirajući Zakon o sudu, Dodik kaže da je njihov prijedlog da se apelacijsko vijeće suda izmjesti u Banja Luku, a prvostupanjsko da bude u Sarajevu. Konaković misli da sjedište treba biti u Istočnom Sarajevu.
Vijesti / Politika | 27. 02. 2024. u 18:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od EU tražimo da dozvoli datum za pregovore'', rekao je Milorad Didik predsjednik RS i lider SNSD-a, nakon današnjeg sastanka u Mostaru, za razliku od koalicijskih partnera.

Ponovio je kako, suglasno sva trojica, traže od Europskog vijeća da daju datum za otvaranje pregovora jer ''smatraju da su do sada uradili dovoljno''.

 ''Uradili smo dosta toga do sada, od Frontexa, do Zakona o financiranju terorističkih organizacija i sprečavanju pranja novca. Tragamo za time što možemo još napraviti da 21. bude data šansa EU vijeću da nam da te pregovore. Podvlačimo sva trojica da bez datuma o pregovorima to ništa ne znači i da bi osjećali da smo zaobiđeni i prevareni ako ne dobijemo točan datum pregovora. Vjerujemo da možemo za 7 do 10 dana riješiti nekoliko pitanja'', rekao je Dodik. Kaže da ostaje okvir od nekoliko zakona koji se spominje, od Suda, preko Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Izborni zakon ali i Sudu BiH, odnosno izboru sudaca, što ćemo rješavati u travnju.

''Mi smo uspjeli kod Izbornog zakona svesti stvari na nekoliko tema. Jedna je način na koji se bira član Predsjedništva, drugo je SIP, gdje imaju različita viđenja kako da se bira, a postoje razmišljanja da se to zadrži na razini Zastupničkog doma uz konsenzus, ili da se bira u Parlamentarnoj skupštini, na oba doma. Što se tiče Predsjedništva RS ostaje pri tome da direktno bira člana predsjedništva, ali podržavamo i to da se riješi transparentno izbor člana predsjedništva iz federacije. Ideja je da prođe trijaža kroz tri, dva ili jedan kanton s većinom hrvatskom strukturom, ali razumijem da tu ima problema'', rekao je Dodik.

Nerazumijevanje

Tu je i pitanje tehničkih izmjena, a smatra da je tu preveliko nerazumijevanje.

''Čak ni ovi koji to predlažu ne znaju o čemu se radi. Lako se govori o integritetu procesa, a nitko ne zna što to znači. Ostaje da radne grupe rade i na tom zakonu. Zakon o sukobu interesa može biti završen i zaključak je da radne grupe rade i čim nešto usuglase da se to uputi u Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu. Sva pitanja ostaju otvorena, bilo bi dobro kad bi uspjeli, barem Zakon o sukobu interesa ili državnoj upravi, kojima se reguliraju uposlenici na razini BiH'', rekao je Dodik.

Proračun je usvojen, dodaje, njega nitko ne spori.

''Dogovore koje smo imali za raspodjelu sredstava ostaju takvi, trebamo nastaviti raditi i nema ništa posebno novo. Ovo nije neuspjeh, za razliku od prošlog sastanka kad smo pričali ima li nekog zakona, sada imamo poziciju da rješavamo konkretna pitanja o konkretnim zakonima'', rekao je. Ovo je konkretan napredak, smatra. 

Apelacijsko vijeće u Banja Luku

Komentirajući Zakon o sudu, Dodik kaže da je njihov prijedlog da se apelacijsko vijeće suda izmjesti u Banja Luku, a prvostupanjsko da bude u Sarajevu.

''To je nešto što mi ne vidimo razlog zašto da se ne prihvati. Treba uvesti više reda u pravosuđe. Sud BiH može postupati samo po zakonima koje donese PS BiH, tako logično, ali je potrebno uvesti reda'', rekao je Dodik, zahvaljujući Čoviću za domaćinstvo.

''Nastavljamo dalje, nema razloga da se dalje ne razgovara. Ako ovaj nelegalni bilo što pokuša uraditi srušio je put BiH. Ako bi krenuo da nameće zakone, bilo što, što se odnosi na RS, u bilo kom segmentu, RS istupa iz procesa tako da će donijeti svoj Zakon o izborima i provesti ga na svoj način. Ako netko želi da sruši EU put BiH to može biti Schmidt. I ranije smo to tražili i dalje smo istog opredjeljena'', dodao je. 

Sjedište - Istočno Sarajevo

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, kratko se obratio medijima uoči sastanka sa partnerima u vlasti na državnoj razini rekavši kako su radne grupe pripremile konakne prijedloge, a komentirao je i zakon o sudovima.

''Mi i dalje mislimo da sjedište treba biti u Istočnom Sarajevu. Po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH – dio integriteta i CIK su obavezni, ali reforma izbornog zakonodavstva, međunarodne presude i član iz reda hrvatskog naroda, bi trebali sačekati sveobuhvatnu analizu'', rekao je predsjednik NIP-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close