Hoće li se dogovoriti?

Dodik uoči sastanka u Mostaru: Uvjeren sam da imamo ljudske i političke zrelosti

Predsjednik Republike Srpske uoči sastanka u Mostaru poručio je kako očekuje da će se postići dogovori koji predstavljaju korak naprijed na putu ka EU.
Vijesti / Politika | 27. 02. 2024. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Očekujem da danas u Mostaru s partnerima s razine BiH postignemo dogovore koji predstavljaju korak naprijed u zakonodavnom procesu i na putu ka EU", poručio je Milorad Dodik u utorak na Platformi X uoči sastanka s predstavnicima državne vlasti u Mostaru dodavši kako je "bilo previše izgovora".

"Očekujem da će želja da se čini dobro za sve narode biti jača od želje da se čini zlo drugima. Republika Srpska je opredijeljena za dijalog i kompromis. Sve što smo radili u prošloj godini, radili smo poštujući ustavne ovlasti. Vjerujem da ćemo se tako i danas ponašati", istaknuo je predsjednik Republike Srpske.

Ističe kako "političko iskustvo koje imam svjedoči da su okolnosti izvan Bosne i Hercegovine onemogućavale pozitivne pomake".

"Idem u Mostar uvjeren da imamo ljudske i političke zrelosti da interese naša tri naroda stavimo ispred tuđih geopolitičkih interesa", naglasio je, te dodao kako je "geopolitička situacija složena".

"Narodi s tako jakim povijesnim sjećanjem kao što su narodi Balkana uvijek su podložni utjecajima koji ih navode da prinose žrtve na oltar tuđih interesa. Smatram da je zajednički interes svih nas braniti našu demokraciju i interese naših ljudi koji su nas birali. Demokracija i odluke koje dolaze izvana nisu spojive i Republika Srpska ne pristaje na nametanje", napisao je Dodik.

Kazao je kako "Republika Srpska stoga ima snažno i odlučno vodstvo. Utemeljen u povijesti i mentalitetu velikog naroda poput Srba. Znamo da je tajna sreće sloboda, a da je tajna slobode hrabrost".

"A hrabrost u demokraciji nije ništa drugo nego služenje svom narodu, a ne strancima i tuđim interesima", zaključio je Dodik na Platformi X.

Podsjetimo, u Domu HDZ-a BiH u Mostaru danas će se s početkom u 15 sati održati sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na razini BiH.

Lideri političkih stranaka koje čine vlast na razini BiH u Mostaru će pokušati dogovoriti zakone neophodne za otvaranje pregovora između BiH i EU, i ukoliko ne uspiju, gotovo je izvjesno, BiH neće dobiti pozitivnu ocjenu iz Bruxellesa.

Pred BiH je stavljen uvjet da za otvaranje pregovora mora usvojiti Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, zatim da otvori pregovore sa Frontexom, te usvoji zakone o sudovima BiH i sukobu interesa.

Kopirati
Drag cursor here to close