Ideje

DF predstavio svoje rješenje Izbornog zakona

DF je predložila da se način izbora članova Predsjedništva BiH ubuduće organizira tako što će se utvrditi da se iz Republike Srpske bira jedan kandidat, bez nacionalne odrednice a iz Federacije BiH dva, koja ne mogu biti iste nacionalnosti.
Vijesti / Politika | 05. 02. 2020. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratska fronta (DF), koju predvodi predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i članica je vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini, predložila je paket izmjena izbornog zakona i u srijedu ga je uputila u parlamentarnu raspravu, potvrdili su predstavnici DF-a, prenosi Hina.

Zastupnik u parlamentu BiH i visoki dužnosnik DF-a Dženan Đonlagić obznanio je novinarima u Sarajevu kako je stranka u zakonsku proceduru poslala prijedlog amandmana na Ustav i Izborni zakon.

Nacionalnosti u Predjedništvu

"Konkretnih prijedloga do sada nije bilo, a mi smo poduzeli napor da u parlamentarnu proceduru konačno uputimo konkretan prijedlog rješenja problema", kazao je Đonlagić.

DF je predložila da se način izbora članova Predsjedništva BiH ubuduće organizira tako što će se utvrditi da se iz Republike Srpske bira jedan kandidat, bez nacionalne odrednice a iz Federacije BiH dva, koja ne mogu biti iste nacionalnosti.

Izbor zastupnika u Dom naroda parlamenta BiH provodio bi se tako što bi se to tijelo povećalo pa bi, uz zastupnike iz reda konstitutivnih naroda, iz svakog entiteta bili birani i pripadnici nacionalnih manjina.

Dom naroda parlamenta Federacije BiH birao bi se tako što bi u njega bio delegiran barem po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda iz svake županije.

Foto: Fena / DF predstavio ideje za Izborni zakon

Predložen je i novi model izbora zastupnika u gradskom vijeću Mostara, koji bi se birali razmjerno broju stanovnika u određenim dijelovima grada. Predviđeno je i uvođenje novih tehnologija pri glasovanju, kao i zabrana kandidiranja osobama koje su pravomoćno osuđene za ratne zločine.

Postavljen rok

Izmjene izbornog sustava među ključnim su zahtjevima Europske komisije kako bi BiH nakon četiri godine čekanja dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Vodeće bošnjačke i hrvatske stranke u BiH već godinama bezuspješno pregovaraju o tome kako izmijeniti postojeća izborna pravila, a Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH te su pregovore intenzivirali od početka ove godine ne bi li konačno usuglasili moguća rješenja i osigurali da ona do kraja ožujka budu usvojena u državnom parlamentu.

Taj rok postavljen je jer bi se lokalni izbori u BiH trebali održati u listopadu, a izborna pravila mogu se mijenjati najkasnije šest mjeseci prije toga. Cilj je osigurati da se tada provedu i izbori u Mostaru, kojih tamo nije bilo već deset godine otkako je Ustavni sud BiH stavio izvan snage ranija izborna pravila koja su vrijedila samo za taj grad.

Đonlagić je ustvrdio kako DF-ov paket nudi otklanjanje "sustavne diskriminacije" kroz primjenu europskih standarda i na temelju mišljenja Europske komisije iz 2019., što ujedno otvara mogućnost napretka BiH na putu ka članstvu u Europskoj uniji, odnosno ka stjecanju kandidatskog statusa u prvoj fazi.

Prijedlozi DF-a protivni su stajalištima koje zastupa HDZ BiH pa su minimalni izgledi da bi oni mogli biti prihvaćeni u parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close