Sjednica Zastupničkog doma

DF i SDP zajedničkom Deklaracijom protiv nametanja Izbornog zakona

Predsjednik kluba SDP-a Damir Mašić kazao je da će inzistirati da se na samom početku dnevnog reda sjednice odmah raspravi o najavljenom zajedničkom tekstu Deklaracije.
Vijesti / Politika | 26. 07. 2022. u 15:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dnevni red je proširen s točkom koja se tiče navodnih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izbornom reformom.

Nakon što su usuglasili stavove, klubovi zastupnika SDP-a i DF-a podnijeli su zajedničku Deklaraciju, koja se tiče izmjena Ustava FBiH i nametanja Izbornog zakona BiH.

Predsjednik kluba SDP-a Damir Mašić kazao je da će inzistirati da se na samom početku dnevnog reda sjednice odmah raspravi o najavljenom zajedničkom tekstu Deklaracije.

''Smatramo da bilo koje odgađanje ove cijele priče može biti prilično kasno. Građani i javnost, ali i Schmidt, zaslužuju da što prije saznaju šta je politički stav Zastupničkog doma PFBiH kao najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH'', kazao je Mašić.

Najavio je kako će nastaviti konzultacije i razgovore sa kolegama iz SDA, jer su i oni imali prijedlog svog teksta.

''Bitno nam je da Zastupnički dom jedinstveno donese stav u vezi onog što očigledno iz OHR-a pokušavaju nametnuti u FBiH. Insistiramo da se na vrijeme zaustave razmatranja od stane OHR-a, kada su u pitanju izmjene Ustava FBiH, a onda i drugih stvari koje će dodatno zakomplicirati odnose u BiH, odnosno nas iz 21. vratiti u srednji vijek. Mi danas na sceni imamo nešto što nikada do sada, od agresije na BiH i Daytona, nismo imali, to je da je OHR praktično, kao vrhovni tumač Daytonskog sporazuma, pristaje na određena etno-nacionalna rješenja koja u konkretnom slučaju pogoduju HDZ-a i donekle SNSD-u'', kazao je Mašić.

Video: DF i SDP zajedničkom Deklaracijom protiv nametanja Izbornog zakona

Predsjednica Kluba DF-a Alma Kratina rekla je da su sadržaji deklaracija DF-a i SDP-a u potpunosti kompatibilni, te da se slažu da zbog situacije u kojoj se nalazimo visoki predstavnik Christan Schmidt se već danas treba pojaviti u Parlamentu FBiH.

''DF je uputio Deklaraciju pod nazivom ''Protiv podjele BiH, za građansku u europsku BIH''. Naš stav po tom pitanju je savršeno jasan. Politika koju provodi DF i predsjednik Komšić, kao član Predsjedništva BiH, dosad je nebrojeno puta rekla šta mislimo o tome'', kazala je Kratina.

I Klub zastupnika SDA traži da se na dvodnevnoj sjednici obrati visoki predstavnik i obrazloži informacije koje su se pojavile u javnosti posljednjih dana.

''To je neophodno prije svega kako bi se zastupnici u Zastupničkom domu ali i šira javnost upoznali o aktivnostima koje je najavio OHR u BiH. Mnoga su pitanja koja zbunjuju javnost ali i same zastupnike kao što je najava amandmana na Ustav FBiH vezana za uvođenje cenzusa od tri posto prilikom izbora delegata u Domu naroda'', rekao je predsjednik Kluba SDA Adnan Efendić.

Klub zastupnika SDA traži poštivanje Briselskog sporazuma i rješavanje svih bitnih pitanja u BiH dijalogom u institucijama BiH.

Zastupnici Kluba HDZ BiH-HNS danas su predložili da se na dnevni red sjednice Zastupničkog doma uvrsti i ''Deklaracija o provedbi Ustava BiH, Ustava FBiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih aneksa te provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava glede reforme izbornog zakonodavstva BiH''.

Predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS Marijan Klaić istaknuo je da u okolnostima najveće političke krize u kojoj se nalazi BiH, obveza je štititi ustavni poredak i institucije BiH i Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close