Kanton Sarajevo

Deklaracija o Dudakoviću je pritisak na pravosuđe

Aleksandra Letić, iz Helsinškog komiteta za ljudska prava Republike Srpske, ističe kako bilo kakvo političko uplitanje u pravosudne procese nije prihvatljivo.
Vijesti / Politika | 07. 05. 2018. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Deklaracije koje usvaja izvršna i zakonodavna vlast u vezi s uhićenjima nisu dobre ni za pravosuđe, ni za politiku, te predstavljaju pritisak na suce i tužitelje'', rekao je za BIRN bivši sudac Vehid Šehić.

''Ja sam protiv bilo kakvog pritiska na rad pravosuđa. Jesmo li mi zadovoljni ili ne, to je neko drugo pitanje, ali i ovo je dokaz koliko mi živimo u jednom podijeljenom društvu u BiH, pa kad je riječ i o suočavanju s činjenicama iz naše neslavne ratne prošlosti'', rekao je Šehić.

Šehić dodaje kako ovakve izjave mogu dovesti u pitanje neovisnost rada pravosuđa.

Aleksandra Letić, iz Helsinškog komiteta za ljudska prava Republike Srpske, ističe kako bilo kakvo političko uplitanje u pravosudne procese nije prihvatljivo.

''Svaki put kad se dogodi da osoba iz jedne etničke skupine bude osumnjičena za ratni zločin odmah se tu pronađu i oni dežurni politički lideri i politički akteri koji na bilo koji način pokušavaju dobiti s jedne strane političke poene, a s druge strane se i miješati u rad institucija koje bi trebale biti potpuno neovisne – a to je pravosuđe'', smatra Letić.

Iz Tužiteljstva BiH nisu željeli komentirati Deklaraciju Kantona Sarajevo u kojoj je ''najoštrije osudila uhićenje Atifa Dudakovića i 12 bivših pripadnika Petog korpusa Armije BiH zbog sumnje na sudjelovanje u ratnim zločinima.

Naime, skupština Kantona Sarajevo u ponedjeljak usvojila je Deklaraciju na okolnosti uhićenja Dudakovića i ostalih u kojoj se osuđuje način postupanja kojim se ''heroji obrambeno-oslobodilačkog rata žele prikazati kao potpuna suprotnost onome što oni ustvari jesu''.

''Od njih se na ovaj način pokušavaju napraviti zločinci i time u potpunosti izbrisati trag koji su zapisali duboko u temelje BiH. Uvjereni u nevinost naših heroja zalažemo se za vladavinu zakona i ponavljamo da ćemo u borbi za BiH, stvorenu za sve ljude koji u njoj žive, i ustrajati'', navodi se u usvojenoj Deklaraciji.

U Deklaraciji se dalje navodi da uhićenje ne predstavlja ništa do ''pukog nastavka antibosanske politike''.

''Mi kao izabrani predstavnici građana Kantona Sarajevo pozivamo sve institucije BiH da pravilno cijene zasluge najzaslužnijih sinova BiH, bez političkog, vjerskog ili bilo kakvog drugog prizvuka u stvaranju i očuvanju mira na prostoru naše zemlje'', navodi se u Deklaraciji.

Naime. Tužiteljstvo BiH sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šiljdedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zlojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Koženjićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne.

Sva trinaestorica su uhićeni po nalogu Tužiteljstva BiH 27. travnja, ali je Državni sud odbio odrediti im pritvor pustivši ih na slobodu uz mjere zabrane.

Kopirati
Drag cursor here to close