Ročište

Debevec i Osmica danas pred Sudom BiH - Ukida li im se pritvor?

Na ročištu održanom 15. veljače kada je Debevcu i Mehmedagiću produžen pritvor za mjesec, tužiteljica Tužiteljstva BiH Bojana Jolović tražila je produženje pritvora zbog proširenja istrage.
Vijesti / Politika | 11. 03. 2024. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu Bosne i Hercegovine u 15 sati bit će održano ročište u predmetu Ranko Debevec i Osman Mehmedagić Osmica.

Kako saznaje Raport, na ovom ročištu moglo bi biti predloženo ukidanje pritvora bivšem predsjedniku Suda BiH i bivšem direktoru OSA-e Debevcu i Mehmedagiću uz određivanje mjera zabrane.

"Avaz" piše da je Tužteljstvo BiH predložilo za Debevca i Osmicu mjere zabrane - kućni pritvor. Ako Sud prihvati prijedlog, oni će u narednim danima izaći da se brane sa slobode.

Inače, na ročištu održanom 15. veljače kada je Debevcu i Mehmedagiću produžen pritvor za mjesec, tužiteljica Tužiteljstva BiH Bojana Jolović tražila je produženje pritvora zbog proširenja istrage.

Tada je najavljeno da će istraga protiv Debevca i Mehmedagića o navodima o nelegalnom prisluškivanju sudaca Suda BIH i uposlenika Tužiteljstva BiH, te uništavanja dokumentacije Suda BiH i OSA-e, biti proširena na onu koja se odnosila na navode da je Debevec dobio sat u vrijednosti 15.000 eura od Zdravka Mamića, te da mu je autokuća Kramar poklonila automobil Polo.

Rečeno je da su i Mamić i ta autokuća bile stranke u postupcima pred Sudom BiH, kada je Debevec dobio poklone.

Proteklih mjesec istraga je bila proširena i na navode o tome kako se Debevec predstavljao ''tajnim agentom'' u ugostiteljskim objektima u Sarajevu, te o mobingu nad jednom uposlenicom Suda BiH,

Kopirati
Drag cursor here to close