Jedini kandidat

Ranko Debevec ponovo imenovan za predsjednika Suda BiH

''Sud je radio dobro, ali mislim da u svakom segmentu postoji mogućnost za poboljšanje'', kazao je Debevec dodajući kako je broj predmeta koji dolaze dobar, osim na Odjelu za predmete ratnih zločina.
Vijesti / Flash | 18. 01. 2023. u 11:17 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ranko Debevec, dosadašnji predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, ponovo je izabran za ovu funkciju. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće ga je jednoglasno izabralo kao jedinog kandidata.

Debevec je tijekom drugog dana sjednice VSTV-a iznio svoj program rada osvrćući se na rad Suda BiH prethodnih godina i navodeći kako je kolektivna norma jako dobra, a da je kvalitet rada iznad 90 posto.

On je kazao kako je iz dosadašnjih rezultata vidljivo da je plan rješavanja predmeta preko 90 posto i da je on u porastu, da je veći procenat riješenih predmeta od postotka neriješenih.

Mali broj optužnica

U Planu i programu za razdoblje od 2023. do 2029. godine, Debevec je naveo kako će se raditi na unaprjeđenju efikasnosti i institucionalnom radu Suda.

''Sud je radio dobro, ali mislim da u svakom segmentu postoji mogućnost za poboljšanje'', kazao je Debevec dodajući kako je broj predmeta koji dolaze dobar, osim na Odjelu za predmete ratnih zločina.

''Imamo problem zbog realno malog broja optužnica. To su objektivni faktori. Bilo je 20 optužnica, potvrđeno je 12. Od 20 jedna je odbijena, a tri su ustupljene nižim sudovima jer se ne radi o složenim predmetima'', pojasnio je Debevec dodajući kako su četiri optužnice u fazi razmatranja.

On je kazao da ovi brojevi ukazuju da će sljedeće godine biti manji broj novih predmeta u odnosu na prethodne godine zbog čega će se, kako je kazao, raditi na smanjenju jednog sudskog vijeća.

Ukinut je institut sudija za prethodno saslušanje

Debevec je naveo kako su druga dva odjela jako opterećeni, te da je tu potrebno formirati još jedno sudsko vijeće.

''Ukinut je institut sudija za prethodno saslušanje i sad je faza prethodnog saslušanja, odnosno potvrđivanje optužnica, dana sudijama sa ratnih zločina'', kazao je Debevec.

Osvrćući se na pitanje jačanja transparentnosti, sudija Debevec je kazao kako će se na internet stranici unositi sve presude značajne za javnost, tjedni pregledi predmeta, bilteni sudske prakse i tematske brošure dodajući kako će on nastaviti kontrolirati zahtjeve upućene prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama.

''Na sve zahtjeve odgovaramo i neće biti upita na koji nećemo odgovoriti ako se radi o informaciji podobnoj da je Sud da'', kazao je Debevec.

Na pitanje člana Vijeća, Srđana Force, vezano za ukidanje sudije za prethodno saslušanje i donošenje odluke da sudije sa Odjela za ratne zločine rade na potvrđivanju optužnica druga dva odjela, Debevec je kazao kako su sudije sa Odjela za ratne zločine ranije radili na predmetima organiziranog kirminala, te da nema dilemu vezano za kvalitet njihovog rada.

Na pitanje Biljane Simeunović da li se mogu organizirati suđenja dan za dan, odnosno da li se može skratiti dužina trajanja postupaka, sudija Debevec je kazao kako to zvuči kao izvodivo, ali da u praksi nije tako jer vrlo često branioci kažu da ne mogu raditi dan za dan jer imaju druga suđenja na nižim sudovima.

Kolege zadovoljne; vođen disciplinski postupak

Sudija Šabić je u diskusiji kazao kako misli da je kandidat Ranko Debevec dobar kandidat za predsjednika Suda.

On je kazao da smatra kako su njegove kolege zadovoljne dosadašnjim radom obzirom da je on bio jedini kandidat od 46 sudija koliko ih ima u Sudu BiH.

Ranije je protiv Debevca vođen disciplinski postupak za ''ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća.''

Odlukom Drugostupanjske disciplinske komisije VSTV-a, disciplinska tužba je odbijena.

Disciplinska tužba je teretila Debevca da se tijekom prosinca 2020. godine s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, sastao ispred stana treće osobe, kao i da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

Istim tužbenim zahtjevom Debevec se teretio i da je od 2004. godine, sa izuzetkom 2009., namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inozemstvu, odnosno Španjolskoj, kroz lične financijske izvještaje dostavljene VSTV-u, navodi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close