Formiranje vlasti

Danas trebamo dobiti novi saziv federalnog Doma naroda

Prema predviđenom dnevnom redu konstituirajuće sjednice, trebao bi uslijediti izbor privremenih radnih tijela Doma naroda, dok je jedna od točaka dnevnog reda i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2023. u 06:35 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta zakazana je za danas, nakon što je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine krajem godine priopćilo da su se uvjeti za sazivanje sjednice stekli budući da su spotvrdili rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate za ovaj nivo zakonodavne vlasti u Federaciji BiH.

Novo rukovodstvo federalnog Doma naroda 

Izaslanici bi danas trebali preuzeti mandate i položiti zakletvu te imenovati rukovodstvo Doma naroda.

Prema predviđenom dnevnom redu konstituirajuće sjednice, trebao bi uslijediti izbor privremenih radnih tijela Doma naroda, dok je jedna od točaka dnevnog reda i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Tomislav Martinović (HDZ).

 

Ustavni sud o Schmidtovim intervencijama koncem tjedna 

Ustavni sud BiH će u iduća dva dana odlučivati o apelacijama Željka Komšića i Šefika Džaferovića na Schmidtove amandmane i ocijeniti njihovu ustavnost. 

Podsjetimo, Christian Schmidt je u izbornoj noći nametnuo set zakona koji se odnose na Izborni zakon BiH i izmjene Ustava Federacije BiH i način izbora izaslanika za federalni Dom naroda. Schmidt povećao broj izaslanika u federalni Dom naroda

Foto: PR / Sjednica Dom naroda PFBiH

Schmidtove intervencije na Ustav FBiH 

Prema Schmidtovim intervencijama koje su iz OHR-a najavljene kao mehanizmi deblokade Federacije BiH, povećan je broj izaslanika na 23 sa ranijih 17 u svakom od Klubova konstitutivnih naroda, a za odlučivanje je potrebno 11 ruku u Klubu svakog od naroda.

Po prvi put, Schmidtovim intervencijama, Ostali su iz svih županija zastupljeni u Domu naroda Federacije BiH i to na način da svaka županija delegira jednog izlasnika iz reda Ostalih u federalni Dom naroda. Deblokada Federacije Osim toga, Schmidtovim nametnutim zakonima Dom naroda i Zastupnički dom Parlamenta FBiH trebaju odbiti ili usvojiti zakone u roku od 45 dana nakon njihovog usvajanja u drugom domu.

Podsjetimo, u Sarajevu su u dva navrata održani prosvjedi zbog nametnutog seta zakona na kojem su predstavnici mahom bošnjačkih političkih stranaka tražili ukidanje ureda visokog predstavnika i uspostavu građanske države po principu jedan čovjek – jedan glas.

Prosvjede koji su bili nenasilni obilježio je govor mržnje upućen prema manjinskim konstitutivnim narodima u BiH, a podržali su ih samo veleposlanstva Rusije i Irana u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close