Safet Softić

Potpredsjednik SDA: Osmorka obećala glasove Čoviću, ambasadore drže na spikerfonu, Dodik nam plazi jezik

Nikad do sada koliko se dugo bavim politikom nisam mogao razumjeti da je SDA problem, a da to nisu SNSD i HDZ. Tu političku matricu ja uopće ne mogu da razumijem zašto je tako, rekao je Safet Softić, potpredsjednik SDA.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2023. u 18:30 G.L. /Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Safet Softić, potpredsjednik SDA, rekao je večeras za N1 televiziju da postoje centri moći koji upravljaju procesima u BiH i da je koalicija stranaka okupljena u Osmorku nečiji projekt do kojeg nije došlo slučajno.

Osmorka je projekt pun rogova i nesklada 

“Očekivao sam da će formirati državnu i federalnu vlast, ali da to neće dugo trajati. Ovo pokazuje da tu tu puno više nesklada i rogova u vreći nego se moglo pretpostaviti“, rekao je Softić i dodao da se SDA drži onog što su im birači dali na izborima.

“SDA je uvjerljivo najjača stranka u BiH, bila i prije i poslije ovih izbora. U državnom parlamentu imamo 9 zastupnika od 42. Što se u međuvremenu pokušava napraviti da se SDA istisne, više ide na obraz onima koji to čine i koji to rade nego SDA“, rekao je Softić.

Pročitajte još

Javnost je puno tog čula o tome kako Osmorka funkcionira, kaže Softić, i to od njenih članova, a ne od SDA.

“Isključite SDA u ovoj situaciji, imate lidere stranaka Semira Efendića i Nermina Ogreševića koji su uzburkali javnost onim čime su iznijeli, pa i Zlatka Miletića kojeg lično poznajem kao jednog izvanrednog policajca i čestitog čovjeka“, rekao je Softić i istaknuo kako je bio zgrožen kada je slušao intervju Zlatka Miletića u kojem je objašnjavao kako funkcionira Osmorka.

Tko zove ambasadore i drži ih na "spikerfonu"? 

“Ako je to točno što je on iznio, da pojedini lideri zovu ambasadore sa sastanaka i uključuju na spikerfone, to su zaista skandali međunarodnih razmjera. Ali, ja ustvari ništa drugo ozbiljno nisam očekivao od ovako nekoherentne skupine stranaka“, smatra Softić.

Potpredsjednik SDA rekao je i da SDA nije u lošim odnosima sa stranim ambasadorima.

SDA nije u lošim odnosima sa strancima 

“Ja na to gledam potpuno drugačije. Imao bih što kazati da imamo više vremena. Nikad do sada koliko se dugo bavim politikom nisam mogao razumjeti da je SDA problem, a da to nisu SNSD i HDZ. Tu političku matricu ja uopće ne mogu da razumijem zašto je to tako”, tvrdi.

Ako Osmorka 17. siječnja, dodaje Softić, da glasove HDZ-u koji će sa SNSD-om imati osam zastupnika u Domu naroda, onda će imati prostu većinu koja je potrebna za donošenje gotovo svih odluka u Domu naroda.

Osmorka obećala Čoviću glasove u Domu naroda Parlamenta BiH 

“To je pred nama za 7 dana, pa ćemo vidjeti koliko je Osmorka principijelna, a pogotovo koliko je principijelna za one stvari koje su prigovarali SDA. Moje informacije govore da su oni Čoviću već obećali te glasove“, kazao je Softić.

Komentirajući jučerašnju proslavu Dana RS-a u Istočnom Sarajevu, Softić je istaknuo kako je Dodik došao na kilometar od Sarajeva, državnih institucija i praktično plazi jezik svim Sarajlijama koji su četiri godine bili bombardirani od te iste vojske. 

Istočno Sarajevo nazvao predgrađem 

"Zato je možda i reakcija SDA bila žestoka, ali imamo ovdje Ured Visokog predstavnika koji je nadležan da spriječi svako antidejtonsko djelovanje. Ovo je antiustavno djelovanje, zbog toga je naša primarna reakcija bila ka Uredu visokog predstavnika koji je s blagom reakcijom osvrnuo se na ovo i ništa posebno izuzev zabrinutosti nismo čuli“, rekao je Softić i dodao kako je Dodikov dolazak u predgrađe Sarajeva neviđena provokacija.

Kopirati
Drag cursor here to close