Zastupnički dom PS BiH

Danas i službeno: Borjana Krišto predsjedateljica Vijeća ministara BiH

Borjana Krišto imenovana je prošlog tjedna na izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH za kandidatkinju za predsjedavajuću Vijeća ministara.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2022. u 06:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) zakazana je za danas, kada je planirano potvrđivanje imenovanja Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Borjana Krišto imenovana je prošlog tjedna na izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH za kandidatkinju za predsjedavajuću Vijeća ministara.

Komšić protiv Krišto

Za njeno imenovanje glasali su predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i član Predsjedništva Denis Bećirović, dok je član Predsjedništva BiH Željko Komšić glasao protiv.

Prije sjednice zasjedat će i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH nakon oktobarskih Opštih izbora potpisali su 15. prosinca lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i lider SDP-a Nermin Nikšić u ime stranaka "Osmorke".

Hitna sjednica u 11 sati danas 

Dokument nazvan "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026" potpisan je dva i po mjeseca nakon Općih izbora.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma. Predsjedavajući će imenovati ministre u Vijeću ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Zastupničkog doma.

Iz Parlamenta BiH je najavljeno da će po okončanju prve hitne sjednice, biti održana druga sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Hitna sjednica počinje u 11.00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close