Prva žena na čelu VM BiH

Borjana Krišto prva je žena na čelu Vijeća ministara BiH, a evo tko su joj bili prethodnici

Borjana Krišto je postala prva žena ikad na čelu Vijeća ministara BiH.
Vijesti / Politika | 23. 12. 2022. u 11:53 Bljesak.info | R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Dragan Čovića, jučer je od Predsjedništva BiH dobila mandat za sastav novog Vijeća ministara BiH koje će činiti kadrovi koalicije HDZ-a BiH, Osmorke i SNSD-a.

Za Krišto su glasovali Denis Bećirović i Željka Cvijanović,a Željko Komšić je bio protiv njenog imenovanja navodeći da mu je sporno što nije predstavila program.

Krišto je tako postala prva žena ikad na čelu Vijeća ministara BiH. Samo mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH je tzv. rotacijsko što znači da se svakog izbornog ciklusa mijenjaju prema rasporedu – Bošnjak, Srbin i Hrvat kao pripadnici konstitutivnih naroda BiH.

Krišto prva žena na čelu VM BiH

Od 1996. do 2000. godine u Ustavu BiH i Izbornom zakonu BiH nije postojalo mjesto – predsjedatelja Vijeća ministara nego samo dvojica kopredsjedavajući i jedan dopredsjedavajući iz reda konstitutivnih naroda u BiH.

Od 2000. godine OHR-ovim nametanjima formirano je mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH i određeno da je u pitanju tzv. rotirajuća javna funkcija koju su do sad obnašali isključivo muškarci.

Raguž, Špirić, Lagumdžija, Bevanda

Prvi predsjedatelj Vijeća ministara 2000. godine bio je Martin Raguž (HDZ BiH), potom Božidar Matić (SDP BiH) i Zlatko Lagumdžija (SDP BiH) kada je formirana tzv. Alijansa za promjene podsredstvom međunarodne zajednice, Dragan Mikervić, Adnan Terzić (SDA), Nikola Špirić (SNSD), Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH, Denis Zvidzić (SDA) i Zoran Tegeltija (SNSD).

Krišto je do sada dva puta bila u utrci za hrvatsku članicu Predsjedniđtva BiH 2010. i 2022. godine i oba puta je izgubila od Željka Komšića.

Osim toga, Borjana Krišto je i prva žena koja je bila predsjednica Federacije BiH, a veći dio svoje političke karijere provela je kao zastupnica u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Po struci je diplomirana pravnica, članica je HDZ-a BiH od 1995. godine, a prema podatcima Centra za istraživačkog novinarstvo neko vrijeme je slovila i kao najbogatija političarka u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close