Konaković uoči sastanka

Dan D u Mostaru - ''Danas bi trebao dominirati racio''

Konaković je kazao kako su blizu nekih rješenja koja bi danas trebala isključiti pokušaj da se u sklopu EU puta ubace teme koje nisu imperativne kad je riječ o 14 prioriteta.
Vijesti / Politika | 27. 02. 2024. u 15:16 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da smo u završnoj fazi u kojoj bi danas trebao dominirati racio, super je poruka Dodika da bismo trebali staviti interese napokon tog EU puta BiH koji donosi dobro svim građanima, a smanjiti animozitete. To bi bila povijesna stvar'', rekao je Elmedin Konaković medijima uoči sastanka s predstavnicima državne vlasti u Mostaru.

Blizu nekih rješenja...

Konaković je kazao kako su blizu nekih rješenja koja bi danas trebala isključiti pokušaj da se u sklopu EU puta ubace teme koje nisu imperativne kad je riječ o 14 prioriteta, a koje trebaju rješavati.

''Ali u tom nekom periodu poslije nas i možda u još boljem i lakšem okruženju, ako dobijemo to istorijsko otvaranje pregovora, a pogotovo pristup jedinstvenom tržištu EU-a. Radne grupe su pripremile konačne prijedloge oko sukoba interesa, trebalo bi dovesti do kraja male finese koje su u završnici i čekamo da čujemo stavove'', rekao je Konaković.

Dodaje, da po pitanju Zakona o sudovima misle da sjedište treba biti u Istočnom Sarajevu, dio integriteta obvezan, SIP obvezan, ali pitanje reforme kaže izbornog zakonodavstva međunarodnih presuda bi trebalo sačekati zajedničku sveobuhvatnu analizu i promjenu, rekao je.

Konaković je najavio da u BiH. 4 ožujka stižu zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani i ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg. Dok popodne stiže Tanja Fajon koji su šlag na tortu cijele europske priče, kaže.

''Imat ćemo četiri od top pet - deset ministara EU isti dan u Sarajevu što porvđuje koliko smo dobar posao u diplomaciji napravili i koliko je Europa širom otvroila vrata za BiH.Ako to propustio ova generacija političara ostat će trajno obilježena i s razlogom kažnjena na izborima'', zaključio je Konaković.

Podsjetimo, za utorak je u Mostaru zakazan sastanak predstavnika političkih koalicija na razini BiH.

Dragan Čović govorio je u Bljesak Live Podcastu o odnosima među koalicijskim partnerima te naglasio kako "moraju biti vjerodostojniji".

Čović kritizirao

Uputio je i kritike na račun Trojke rekavši kako se u dogovaranju ponašaju kao SDA, odnosno Bakir Izetbegović.

''Na zadnjem sastanku u Sarajevu, kolega koji je bio domaćin na prethodnom sastanku (Milorad Dodik, op.a.), tražio je da izanaliziramo dogovore iz Laktaša. Svi smo se složili da ono što je napisano je točno. Na pitanje kolege hoćemo li ovo sada supotpisati, Trojka je rekla: Nećemo. Pa onda je on kazao zašto uopće sjedimo, zašto ima smisla sjediti. U biti, to je to. Dogovori vrijede do jednog trenutka kad netko analitički to počne analizirati s jedne druge pozicije i onda preusmjeri razmišljanje naših partnera. I to je onda nešto najlošije što se može desiti na našoj političkoj sceni – da izgubite vjerodostojnost. Izgubit ćete partnera za mnogo ozbiljnije stvari koje slijede narednih pet, šest mjeseci ili narednih godinu dvije dana'', rekao je za Bljesak.info Čović.

Video: Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, bio je gost Bljeskovog podcasta koji se emitirao uživo

"Očekujem da danas u Mostaru s partnerima s razine BiH postignemo dogovore koji predstavljaju korak naprijed u zakonodavnom procesu i na putu ka EU", poručio je Milorad Dodik u utorak na Platformi X uoči sastanka s predstavnicima državne vlasti.

"Očekujem da će želja da se čini dobro za sve narode biti jača od želje da se čini zlo drugima. Republika Srpska je opredijeljena za dijalog i kompromis. Sve što smo radili u prošloj godini, radili smo poštujući ustavne ovlasti. Vjerujem da ćemo se tako i danas ponašati", istaknuo je predsjednik Republike Srpske.

Ističe kako "političko iskustvo koje imam svjedoči da su okolnosti izvan Bosne i Hercegovine onemogućavale pozitivne pomake".

Podsjetimo, lideri bh. stranaka okupili su se i početkom veljače, kad su, kako su kazali, usuglasili pojedine stavove te od EU tražili da im da točan datum.

Nakon sastanka medijima se obratio predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik koji je kazao kako je "odjednom nastala priča o izbornom zakonu".

Dodik je tada i poslao poruku Europskoj uniji:

"Ako date pregovore, a ne date datum - ništa nam niste dali! Ne želimo sudbinu drugih zemalja. Molim vas, dajte nam datum".

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić tada je kazao kako su se dogovorili da četiri zakona, među kojima je zakon o sprječavanju pranja novca koji je usuglašen ide u dalju proceduru usvajanja.

Kopirati
Drag cursor here to close