30 godina Ustava RS-a

Dačić: Svaki napad na Republiku Srpsku je napad na Srbiju i srpski narod

O statusu Republike Srpske mogu odlučivati samo njeni građani.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2022. u 19:11 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je Republika Srpska povijesna, politička i ustavna činjenica, i da njen opstanak i stalni razvoj predstavljaju za Srbiju i njene građane nacionalno i državno pitanje najvišeg prioriteta.

Povodom 30 godina Ustava RS-a

Obraćajući se na tribini u Beogradu povodom 30 godina Ustava Republike Srpske, koju je organiziralo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Dačić je rekao da o statusu Republike Srpske mogu odlučivati samo njeni građani, a ona sama ne može biti zaobiđena u bilo kakvom dogovoru koji se tiče BiH.

On je rekao da to mora ponoviti, zato što i danas nakon 30 godina postoje namjere i aktivnosti čiji je cilj da Republika Srpska ne bude ono što je općeprihvaćeno, pa čak i da prestane postojati.

"Ništa od toga se neće dogoditi", istaknuo je Dačić.

Srbija želi samo dobro BiH

Dačić je rekao kako je današnja Srbija posljednja na svijetu koja bi prizivala razgradnju BiH, te dodao kako je Srbija nebrojeno puta izjavila i pokazala da poštuje integritet BiH i kako joj istinski želi samo dobro.

"I baš zbog toga smo prvi koji će se usprotiviti svakom pokušaju da se naškodi Republici Srpskoj, da se ona zaobilazi kada se donose odluke i da nestane. To nije samo naša obaveza koju smo prihvatili, to je naša želja i naša dosljedna državna politika koju ćemo voditi dok postoje i Srbija i Srpska", rekao je Dačić.

On je rekao da je stvaranje Republike Srpske jedan od najvećih povijesnih događaja za srpski narod u 20. stoljeću i da to predstavlja nacionalni i državni prioritet Srbije i srpskog naroda.

Napad na RS je napad na Srbiju

"Mnogi kažu da na to nemamo pravo. Ne samo da imamo pravo, nego ga imamo i mnogo više nego neki koji sa udaljenosti nekoliko desetina tisuća kilometara pokazuju zanimanje za drugi entitet u BiH i za drugi narod i koji kažu da napad na taj entitet i narod predstavlja napad na te zemlje", napomenuo je Dačić.

Zato, dodao je on, i Srbija može kazati da svaki napad na Republiku Srpsku je napad na Srbiju i srpski narod, ali da se nada da više nikada nitko neće govoriti ni o kakvim napadima, nego da će se svi zajedno najzad usredotočiti na to da probaju staviti točku na jugoslovensku krizu.

Jasno opredjeljenje srpskog naroda

Govoreći o Ustavu Republike Srpske, Dačić je naveo da je donošenje prvog ustava tada bio za srpski narod u BiH jedan od najvažnijih koraka da sačuva identitet i svoja prava, te da je i osnivanjem Republike Srpske 9. siječnja srpski narod dao konačan odgovor u kakvom institucionalnom okviru želi živjeti i ostvarivati svoja prava.

"A taj odgovor je isti i danas, kao i prije 30 godina i glasi - Republika Srpska. Republika Srpska je taj povijesni odgovor i on traje već tri desetljeća. Isto toliko traju i pokušaji da se taj odgovor promijeni i da Republika Srpska postane nešto što nikada nije bila, niti srpski narod želio", rekao je Dačić.

On je rekao da je u Ustavu Srpske i amandmanima sadržano jasno opredjeljenje srpskog naroda da želi očuvati svoj identitet i samobitnost u onom okviru za koji se izborio i koji je prihvaćen u međunarodnim okvirima.

''Mi nikome ne prijetimo''

I Srbija i Srpska, istaknuo je on, traže zajedno da taj okvir bude poštovan, a samim tim i prava koja pripadaju Srpskoj i srpskom narodu kao konstitutivnom u okviru BiH.

"Ovo se tiče samo nas sa obje strane rijeke Drine i nikoga drugog. A naročito se ne tiče onih koji u našem bratskom savezništvu vide nekakvu prijetnju za sebe. Mi nikome ne prijetimo", naveo je Dačić.

On je naglasio da se nitko ne treba plašiti jakih veza Srbije i Srpske, i nitko u tome ne treba tražiti izgovor za svoju politiku koja ne misli dobro ni Srpskoj niti BiH, pa ni cijeloj regiji.

Moramo se okrenuti suradnji

"Samo mi u Srbiji i Srpskoj treba da se pazimo slabljenja naših veza i da ne dopustimo da jedni drugima postanemo manje važni nego što smo to danas. Tome bi se radovali svi koji žele neko novo prekrajanje Balkana i BiH, ali bez sudjelovanja Srbije i Srpske i bez naših jakih veza", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao da događaji u Ukrajini pokazuju da raspad Jugoslavije i SSSR-a i dalje ostavljaju posljedice i da nisu završeni politički procesi, te istaknuo da je zato konačno vrijeme da se svi okrenu suradnji jedni sa drugima i stvaranju zajedničkih interesa za budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close