Žustra reakcija

Dačić: Što ne staviše na listu sankcija muslimane koji ruše BiH?

"Pa, je li oni govore i pišu knjige da BiH treba da bude islamska država? Zar to nije rušenje Daytonskog sporazuma", rekao je Dačić.
Vijesti / Politika | 02. 08. 2023. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da "oni koji napadaju Republiku Srpsku u stvari ruše BiH jer misle da BiH treba da bude muslimanska i da ne bude više zasnovana na ravnopravnosti naroda i entiteta".

Novi Dayton?

Dačić je ukazao na "zahtjeve koji vode unitarizaciji BiH i rušenje institucija i načina na koje je BiH stvorena Daytonskim mirovnim sporazumom, te ocijenio da, kada se Republika Srpska pokušava tome oduprijeti, onda je optužuju za antidejtonske poteze".

"Pa čekajte, što ne staviše na listu sankcija muslimane koji ruše BiH od samog početka? Pa, je li oni govore i pišu knjige da BiH treba da bude islamska država? Zar to nije rušenje Daytonskog sporazuma", rekao je Dačić.

On je istaknuo da i oduzimanje nadležnosti RS predstavlja rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma te ocijenio da se, ustvari, pokušava stvoriti novi Dayton, koji bi prepravio stari, i to s ciljem unitarizacije.

"Sad će u BiH netko da stvara unitarnu BiH, a rat je počeo zato što nisu poštovana prava sva tri naroda u BiH. Neki ljudi nastavljaju ploviti u pogrešnom smjeru, ali neće doći do luke u koju su htjeli. A to da će sada Srbi da odustanu od Republike Srpske ili Kosova, to su smiješne priče. To nitko neće prihvatiti", rekao je Dačić za TV Pink.

"Nije naše čedo" 

On je ocijenio da izjave "da svi problemi u BiH potiču iz Republike Srpske" predstavljaju zamagljivanje problema te dodao da problemi u BiH proizlaze iz tumačenja Daytonskog mirovnog sporazuma onako kako nekome odgovara, a to je da se ne uzima slovo Daytona nego duh, odnosno što bi se mislilo time.

"A mislilo se ono što piše, i ništa više. Daytonski sporazum nije naše čedo, njega su napisali Amerikanci, oni su stvorili Republiku Srpsku. A što? Pa zato što su morali da verificiraju stanje na terenu, a to je da BiH može da opstane samo ako je država ravnopravnih naroda i entiteta i to je suština", konstatirao je Dačić.

Dačić se osvrnuo i na izjave veleposlanika BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa te brojne reakcije koje je izazvao. Ministar vanjskih poslova Srbije je rekao da je problem što u BiH ne postoji usuglašena politika.

Dačić je rekao da su u Sarajevu Vranješa uzeli kao primjer, ali da je on (Dačić) svjedok "primjera ponašanja muslimana i Hrvata u diplomacije BiH u slučajevima kada nisu donesene nikakve odluke, a njihovi predstavnici u međunarodnim organizacijama i stranim zemljama zastupaju svoje nacionalne stavove koji nigdje nisu verificirani".

Prijetnje ratom 

Dačić je upitao "što se događa s prijetnjama ratom koje daju Naser Orić ili dužnosnik Denis Bećirović".

On je rekao "da je Alija Izetbegović pisao knjige o islamskoj državi, a da u tim knjigama piše da islamska država ne može da bude u kohabitaciji s parlamentarnim sustavom, sustava zapadne demokracije te da njihov sustav mora da nastupi kada dobiju većinu".

"Sad ovdje netko priča što je rekao Vranješ i hoće li netko dobio stipendiju. Јedno vrijeme u Sarajevu su gledali gdje su upaljena svjetla u ponoć za vrijeme Nove godine jer islamska država ne slavi Novu godinu", rekao je Dačić.

Kopirati
Drag cursor here to close