Okovi

Rusija odgovorila na nove sankcije u BiH

Iz ruskog veleposlanstva kažu kako ''sankcije nisu u stanju da slome volju onih koji teže za suverenitetom i oslobođenjem od neokolonijalnih okova''.
Vijesti / Politika | 01. 08. 2023. u 19:47 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnoviji set sankcija Ministarstva finansija SAD predstavnicima rukovodstva Republike Srpske predstavlja primjer dvostrukih aršina i licemjerja i ne zaslužuju ništa drugo osim prezira, ocijenili su u Veleposlanstvu Ruske Federacije u BiH.

Naime, SAD su u ponedjeljak kaznile sankcijama četvoro najbližih suradnika predsjednika RS Milorada Dodika, koji je pod američkim sankcijama još od 2017.

Kršenje slova

Američke sankcije, koje znače zabranu putovanja u tu zemlju i zamrzavanje imovine, nametnute su članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku vlade RS Radovanu Viškoviću, predsjedniku entitetskog parlamenta Nenadu Stevandiću i ministru pravosuđa RS Milošu Bukejloviću, objavili su iz Ureda za kontrolu inozemne imovine (OFAC) koji djeluje pri Ministarstvu financija SAD.

Rusko veleposlanstvo kaže kako se ''sankcije uvode zbog navodnog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, iako sam tekst američke odluke sadrži grubo kršenje slova Mirovnog sporazuma, a da ne govorimo o njegovom duhu''.

Slamanje volje i okovi

Kako ističu, korištenje sankcija ''ukazuje na odustajanje takozvane međunarodne zajednice od uloge koja joj je dodijeljena Daytonskim mirovnim sporazumom da bude objektivan i nepristran posrednik u dijalogu strana u BiH''.

"Umjesto toga, usvojena je taktika kažnjavanja i bukvalnog davljenja onih koji se ne podčinjavaju volji zapadnih mentora. Naravno, u svijetu, stvorenom od kolektivnog Zapada i zasnovanom na moći novca, financijske sankcije mogu donijeti izvjesnu nelagodu", ističe se u priopćenju Veleposlanstva Rusije.

Naveli su i da ''sankcije nisu u stanju da slome volju onih koji teže za suverenitetom i oslobođenjem od neokolonijalnih okova''.

"Sankcije su metoda djelovanja samouvjerene snage i sve više oronulog uma. Upravo zato one ne zaslužuju ništa osim prezira", naveli su.

14 imena

Podtajnik u Ministarstvu financija SAD, koji je zadužen za terorizam i financijske obavještajne poslove, Brian Nelson izjavio je kako su Cvijanović, Višković, Stevandić i Bukejlović svojim postupcima ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško postignuti mir podržan Daytonskim sporazumom.

“Ovakvo ponašanje predstavlja daljnju prijetnju napretku BiH i njenoj uspješnoj integraciji u euroatlantske institucije. Nastavit ćemo pružati potporu građanima Bosne i Hercegovine i njihovim naporima na očuvanju vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta”, izjavio je Nelson.

Četrnaest sadašnjih ili bivših visokih dužnosnika na različitim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini te dvije kompanije trenutno su na listi osoba kojima je SAD uveo sankcije zbog opstrukcija provedbe Daytonskog sporazuma.

Željka Cvijanović zajedno s Dodikom od prošle je godine i pod sankcijama Velike Britanije pa je oboma zabranjeno putovanje i u tu zemlju.

Oglasio se i OHR

O svemu se službenom Twitter nalogu oglasio se i OHR.

''OHR pozdravlja mjere koje je poduzelo američko Ministarstvo financija u cilju jačanja vladavine prava i zaštite ustavno-pravnog poretka u Bosni i Hercegovini od drskih pokušaja da se ugrozi rad institucija, kao i stabilnost zemlje i do sada postignute reforme.

''Ne bi trebalo biti iznenađujuće da se dužnosnici na državnom i entitetskom nivou, koji su doprinijeli usvajanju zakona u Narodnoj skupštini RS S namjerom da se pokuša ugroziti autoritet Ustavnog suda BiH, suočavaju sa sankcijama budući da su njihovi postupci bili direktno u suprotnosti s Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom, također pritom narušavajući vladavinu prava u trenutku kada je Bosni i Hercegovini pružena generacijska šansa da napravi konkretne korake ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji'', navedeno je iz OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close