Riječ na riječ

Amerika tvrdi da su sankcije opasne, dužnosnike iz RS ne zanima

Premijer Republike Srpske je rekao kako ga sankcije ne zanimaju i da u Ameriku nije ni planirao ići.
Vijesti / Politika | 02. 08. 2023. u 12:35 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država će nastaviti koristiti svoje ovlasti iz domena sankcija dok god dužnosnici iz Republike Srpske budu napadali Daytonski mirovni sporazum, poručeno je iz američkog Veleposlanstva u BiH.

Opasne sankcije

Kako su rekli iz ovo Veleposlanstva Dnevnom avazu, vlasti u BiH trebaju nastaviti reformske procese te poručili kako su njihove sankcije ''opasne''.

''Veleposlanstvo SAD postupa u skladu s odlukama OFAC-a, koji nadzire i provodi ekonomske i trgovinske sankcije u skladu s ciljevima vanjske politike i nacionalne sigurnosti SAD, a protiv stranih država i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, lica umiješanih u proliferaciju oružja za masovno uništenje te drugih prijetnji po nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku ili ekonomiju SAD'', rečeno je sarajevskim novinama iz ovog veleposlanstva.

Naglasili su da su sankcije ozbiljne i da sa sobom nose posljedice po one protiv kojih su uvedene.

''Odluka o sankcioniranju pojedinca, prema Programu sankcija za zapadni Balkan, donosi se nakon intenzivne i detaljne analize činjenica od brojnih agencija vlade SAD, kao što je bio slučaj s četiri osobe koje su sankcionirane 31. srpnja'', istaknuto je.

Dodali su da su viši dužnosnici vlade SAD, uključujući veleposlanika, ''više puta jasno istaknuli da će Sjedinjene Države držati odgovornima one pojedince koji se angažiraju u antidaytonskom ponašanju i prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, kao što je to i učinjeno 31. srpnja''.

Trik da se umire Bošnjaci

No, članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, kojoj je američka administracija uvela sankcije, izjavila je da joj nekad te sankcije, koje Amerikanci ''sad štancaju kao na traci'', više liče na trik da se umire Bošnjaci, nego da se zaista kazne oni kojima su namijenjene.

"A pogotovo što one ne doprinose rješavanju nekog problema već su samo pokazatelj da ne postoji nikakva prava strategija, a ni volja da se zemlja uvede u ustavni red i političku stabilnost", naglasila je Cvijanović te dodala kako je glupost ''ta neka nebuloza da morate prihvatiti da je normalno to da vam neki neizabrani stranac donosi zakone umjesto domaćih institucija''.

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, rekao je pak kako sankcije ''jasno govore da moćnicima nije do mira već žele da ovo područje drže u zarobljeništvu, kao zamorče i da eksperimentiraju''.

U Ameriku nije planirao ići

Rekao je i kako ga sankcije ne zanimaju i da u Ameriku nije ni planirao ići.

"Dužnosnici Srpske su se sve ove godine zalagali za očuvanje BiH u daytonskim granicama i ako želite BiH da sačuvate, moramo se vratiti na daytonske okvire", naveo je Višković.

U izjavi za RTRS rekao je kako se iza uvođenja sankcija ''krije namjera razvlašćivanja i tihog gašenja Republike Srpske, ostvarivanje ciljeve iz 90-ih da BiH bude unitarna i da se u Sarajevu donose sve odluke''.

Reagirao je i gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković, rekavši kako ne podržava uvođenje američkih sankcija već Republiku Srpsku.

"Ja sam protiv sankcija, ne podržavam takav pristup, podržavam Republiku Srpsku", poručio je Stanivuković u izjavi za RTRS te dodao kako je ''nedopustivo kažnjavanje onih koji brane Republike Srpsku i njezinu imovinu''.

Nemoć

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da su američke sankcije rezultat osobne pakosti i da su potaknute iz Sarajeva u kojem se kreira priča o navodnom rušenju Daytonskog sporazuma u Srpskoj.

"Svi zakoni ostaju na snazi. Ove sankcije pokazuju da oni nemaju druge mehanizme - nemaju mehanizam u Vijeću sigurnosti UN u kojem se suočavaju sa vetom Rusije i Kine, kao što nemaju ni u EU, gdje ne postoji konsenzus. Ovo je znak geopolitičke nemoći", rekao je Stevandić.

Reagiralo je i rusko veleposlanstvo u BiH koje je navelo kako set sankcija Ministarstva financija SAD predstavnicima rukovodstva Republike Srpske ''predstavlja primjer dvostrukih aršina i licemjerja i ne zaslužuju ništa drugo osim prezira''.

"Sankcije se uvode zbog navodnog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, iako sam tekst američke odluke sadrži grubo kršenje slova Mirovnog sporazuma, a da ne govorimo o njegovom duhu", navelo je rusko Veleposlanstvo u BiH u svojem priopćenju.

Podsjećamo, SAD su u ponedjeljak izrekle sankcije članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku vlade RS Radovanu Viškoviću, predsjedniku entitetskog parlamenta Nenadu Stevandiću i ministru pravosuđa RS Milošu Bukejloviću.

Kopirati
Drag cursor here to close