Poruke

Dačić 'šalje' Komšića u Zagreb

"Hoće li da Hrvati i Srbi proglase svoje države u BiH, ako oni prihvaćaju da je Kosovo neovisna država?", pita Dačić.
Vijesti / Politika | 13. 02. 2022. u 21:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić upitao je "bošnjačko-hrvatskog" člana Predsjedništva BiH Željka Komšića ''zbog čega se zalaže za priznanje samoproglašenog Kosova i po kom to principu, ako se zna da južna srpska pokrajina nikada nije bila republika u Jugoslaviji, a istovremeno tvrdi da se Srbija miješa u unutarnje stvari u BiH''.

"Ako se zalažemo za poštovanje Daytonskog sporazuma, mi se ne miješamo u unutarnje stvari u BiH. Srbija ima legitiman interes da brine o Srbima koji žive van Srbije i to je naše pravo po svim međunarodnim konvencijama, a ne miješanje. Znači, nije miješanje ako dođe strani zrakoplov s naoružanjem iz islamskih zemalja, a jeste kada mi damo političku izjavu", rekao je Dačić za ATV.

Podaci o teroristima

Rekao je kako bi na eventualnu posjetu Komšića Kosovu odgovorio posjetom Republici Srpskoj, koja je međunarodno priznata.

"Bilo bi mu bolje da ode u Zagreb, da bude sa svojim narodom koji ga je `izabrao`. Sve dok tako vodimo politiku, ovaj narod nema koristi od toga", smatra Dačić.

Naveo je kako je o islamskim ekstremistima i teroristima sa ovih prostora, prvenstveno sa područja Kosova i iz BiH, lično dostavio podatke vlastima SAD.

"Dajte da nađemo zajednički interes, jer nemoguće je da ne postoji. Kako onda mislite da nametnete svoj interes ako nemamo zajednički? Mora da se dođe do kompromisa", rekao je Dačić i dodao da od ovakve politike narod nema nikakve koristi.

Upitao je kako netko misli da riješi problem BiH - da protjera Srbe i Hrvate da bi Bošnjaci bili sami?

"Ili hoće da Hrvati i Srbi proglase svoje države u BiH, ako oni prihvaćaju da je Kosovo neovisna država?", pita Dačić.

Žila kucavica

Dačić je rekao da bi Zapad volio da sada Srbija utječe na RS, ali je jasno rečeno da to nikada neće biti na štetu srpskog naroda i RS.

"Zbog regionalnog mira i stabilnosti su neophodne konsultacije između Beograda i Banja Luke i nitko ne treba u tome da gleda kao bilo kakvu opasnost ili miješanje u unutrašnje stvari. Po kojim principima je prekinut rat u BiH? To je ravnopravnost sva tri naroda i oba entiteta. I tu je kraj, mi nemamo više šta o tome da pričamo", naglasio je Dačić.

Rekao je da su "potpuna budalaština i besmisao" sankcije koje su SAD uvele srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji.

"Sankcije za medije? Za to još nisam čuo", rekao je Dačić i ukazao da je Srbija i srpski narod bio pod medijskim sankcijama i da su o njima govorene najveće laži, pa čak i one da su Srbi izazvali oba svjetska rata.

Kaže kako RS smatra vrhovnim nacionalnim državnim interesom srpskog naroda i Srbije, odnosno njenim vitalnim interesom, žilom kucavicom.

"Ako Erdogan može reći da je Sarajevo žila kucavica Turske, ne znam zašto bi se neko ustručavao da kaže da je Banja Luka i Republika Srpska vitalni nacionalni državni interes", rekao je Dačić za ATV.

Dačić je istaknuo da nije interes da se rastura BiH ili da se odcijepi Republika Srpska, nego da govori o opstanku Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Inzko

Komentirajući zakon koji je u BiH nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, Dačić je ocijeni da taj akt treba biti ukinut i da bi BiH što prije trebala da izađe iz takvog statusa, da ima šanse za neki normalan život sva tri naroda i oba entiteta.

"BiH je tri naroda i dva entiteta, svako narušavanje toga može da izazove neravnotežu i nestabilnost, a ovo što je uradio Inzko i uopće ponašanje tih visokih predstavnika proteklih godina je uvijek bilo na neki način destabilizirajuće za BiH", rekao je.

Dačić smatra da stranci ne trebaju više sudjelovati u vlasti i da imaju bilo kakve kompetencije kada je riječ o BiH, jer je to onda protektorat država.

Predsjednik Skupštine Srbije je rekao da ne opravdava bilo koji zločin, ni Srebrenicu, ni bilo koje drugo stradanje, ali tome mora da se priđe s punim pijetetom.

"Zar nije frustrirajuće da u BiH 30 godina nakon tih konflikata ne može da se krene dalje od toga tko je kriv za sve. Koliko desetljeća će biti potrebno da se krene dalje? Ja ne razumijem gdje to vodi?", kaže Dačić koji smatra da Inzko nije slučajno donio svoju odluku na kraju mandata, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close