O imenovanju Schmidta

Cvijanović pisala UN-u: Ako postoji službena odluka, dostavite je

Pismo je uputila kao izabrani član i, trenutno predsjedavajuća, tročlanog Predsjedništva BiH.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2023. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović zatražila je od generalnog tajnika Ujedinjenih naroda Antónia Guterresa da se iz UN dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Savjeta sigurnosti UN o imenovanju Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir iz 1995. godine.

"Nakon detaljnog pretraživanja dokumenata Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda dostupnih u njegovoj online bazi podataka, uspjeli smo da dođemo samo do jednog dokumenta koji se odnosi na Schmidtovo imenovanje. Riječ je o zapisniku sa sastanka Savjeta sigurnsoti UN 8823, održanog u četvrtak, 22. srpnja 2021. godine u 15:00 sati iz kojeg se vidi da jedini nacrt rezolucije podnesen na glasanje /broj S/2021/667/ nije usvojen, pošto je rezultat glasanja bio dva glasa za i 13 suzdržanih.

Pročitajte još

Bila bih Vam zahvalna ako biste Uredu za pravne poslove naložili da meni, našim institucijama i građanima dostavi službenu odluku Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda, ako takva postoji, kojom se dokazuje da je Christian Schmidt zaista imenovan na mjesto visokog predstavnika u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda i članom I/2 Aneksa 10. Daytonskog sporazuma, kao i sve druge relevantne dokumente u vezi sa takvim imenovanjem", navela je Cvijanović u pismu upućenom Guterešu.

Pismo je uputila kao izabrani član i, trenutno predsjedavajuća, tročlanog Predsjedništva BiH, prenosi BHRT

Navedeno pismo će biti dostavljeno u svrhu obavještenja i generalnom podtajniku za pravne poslove i pravnom savjetniku Ujedinjenih naroda Miguelu de Serpa Soaresu.

"Uvjerena sam da je ovo najbolji način da razriješimo sve dileme u pogledu funkcije Christiana Schmidt i njegove uloge u BiH te da se konačno posvetimo rješavanju svih otvorenih pitanja kroz dijalog izabranih predstavnika naroda, bez otežavajućih vanjskih utjecaja", navela je Cvijanović u objavi na društvenim mrežama.

Kopirati
Drag cursor here to close