Denis Zvizdić

Cvijanović mu povukla živac: Kakav mora biti um osobe, osim mračan, zao i pokvaren, koja na ovaj način vrijeđa Bošnjake

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić osudio je izjavu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović
Vijesti / Politika | 24. 07. 2022. u 17:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić osudio je izjavu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović ocjenjujući da je to 'šovinistička i islamofobna izjava, ciljana difamacija Bošnjaka, potomaka dobrih bošnjana, korijenskog bosanskog naroda i nositelja civilizacijskih vrijednosti i promotora suradnje i zajedništva od Kulina bana do današnjih dana'.

''Željka Cvijanović, po uzoru na svog šefa Dodika, kaže da su Bošnjaci: 'ostrašćeni, tendenciozni i bezobrazni'. Riječ je o šovinističkoj i islamofobnoj izjavi. Kakav mora biti um osobe, osim mračan, zao i pokvaren, koja na ovaj način vrijeđa Bošnjake poslije genocida u Srebrenici, poslije desetina hiljada silovanih Bošnjakinja i stotina hiljada protjeranih Bošnjaka sa svojih viševjekovnih ognjišta'', priopćio je Zvizdić.

''Kako to da poslije svega što su pretrpjeli od svojih komšija ti, po Željkinim riječima, "ostrašćeni, tendenciozni i bezobrazni" Bošnjaci nisu napravili niti jedan akt osvete?

''Šta je nego pad u ponor moralnog ništavila vrijeđanje Bošnjaka-muslimana poslije otkrivenih preko 700 masovnih grobnica u kojima su nađeni ostaci tisuća mučenih, silovanih i na najbrutalniji način ubijenih bošnjačkih civila - djece, zena, mladih ljudi i staraca samo zato što su bili muslimani. Šta može biti osim neljudske i šovinisticke arogancije i drskog prezira prema drugima i drugačijima, ne pokazivanje poštovanja prema hiljadama bošnjačkih majki kojima su neočetnici i zločinci odveli i brutalno ubili muževe, sinove, braću'', navodi se u priopćenju.

Kako se osim nacionalističkom i islamofobnom može nazvati izjava Željke Cvijanović kojom vrijeđa Bošnjake muslimane kojima su pripadnici vojske i policije RS, razorili gradove i domove, i porušili više od 650 džamija u kojima se pripovijedala vjera u jednog Boga i pozivalo se na mir, zajedništvo i dobre komšijske odnose.

''I do kada će se nastaviti sa ovakvim lažnim, tendencioznim i huškačkim izjavama, pokušaju žigosanja Bišnjaka i prezirom prema nevjerojatnoj toleranciji i strpljenju koje pokazuju Bošnjaci? Zar zaista autorica ove skandalozne izjave, ili bilo ko iz trenutnog establišmenta bh entiteta RS ili istomišljenika "preko Drine", misli da će bilo kada ostvariti velikodrzavni i hegemonistički projekt Bosne i Hercegovine bez Bošnjaka? Takav projekt nikada neće biti ostvaren, jer su Bošnjaci kao autohtoni i proeuropski orijentiran narod postali ravnopravan politički subjekt u BiH i regionu i nikada se više odluke o budućnosti BiH neće moći donositi bez jednakopravnog i efektivnog učešća Bošnjaka'', kaže se u priopćenju.

''I zbog toga g. Cvijanović, Bošnjaci nisu "ostrašćeni, tendenciozni i bezobrazni", nego naprotiv tolerantni, samosvjesni, državotvorni, ponosni ali i prkosni, onakvi kakvi su i svi drugi civilizirani narodi.  Druga je stvar što živimo u vremenu u kojem, kako kaže Meša: "ne pobjeđuju bolji i pametniji nego oni koji se, poput vas, ničega ne stide", poručio je Zvizdić.

Dodao je da jedna stara izreka kaže "da će nasilnik ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno".

- I zbog toga g. Cvijanović morate na vrijeme prestati sa ovakvim primitivnim, netačnim i huškačkim vrijeđanjem Bošnjaka i prihvatiti istinu bez koje nema izgradnje povjerenja i pomirenja.
A vi, prije nego bacite ostrašćeni, tendenciozni i bezobrazni pogled preko ograde, pogledajte i počistite svoje dvorište - rekao je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close