Reakcija na sankcije

Cvijanović: U ime građana RS-a spremna sam snositi i takve posljedice

''Ono na što nisam spremna je da neko pokušava od predsjednice Republike Srpske tražiti da ulazi u zakonodavni sukob sa Narodnom skupštinom''.
Vijesti / Politika | 11. 04. 2022. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako je ovo način obračunavanja sa službeno izabranim predstavnicima Republike Srpske, moram reći da sam u ime građana zaista spremna i sposobna da snosim i takve posljedice'', rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović komentirajući u plenarnoj dvorani Narodne skupštine Republike Srpske sankcije koje je njoj i članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku uvela Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

''Ono na što nisam spremna je da neko pokušava od predsjednice Republike Srpske tražiti da ulazi u zakonodavni sukob sa Narodnom skupštinom'', istaknula je Cvijanović ističući kako je u prethodnom periodu, nakon donošenja Zakona o imovini Republike Srpske 10. veljače, trpjela strašne pritiske da ga ne potpiše.

''Da bi se on vratio u Narodnu skupštinu i da bi se onda vršili pritisci na narodne zastupnike da ishod glasanja bude drugačiji'', rekla je Cvijanović ističući kako promovira demokraciju institucije koje su izabrali građani i koje su nadležne da donose zakone i tvrdeći kako smatra da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sankcijama štiti odluke bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna.

''Ja smatram da NSRS ima puno pravo donositi zakone i kako ti zakoni mogu da budu preispitivani na različite načine, ali isto tako smatram da predsjednik Republike Srpske, bez prevelikog razloga ne treba da ulazi u konflikt sa zakonodavnim organom sve i da se sa njegovim odlukama ne slaže'', rekla je Cvijanović tvrdeći i kako je ''vrlo neprincipijelno da se od nje kao pojedinca traži da ne prihvati ono što je usvojeno u kolektivnom tijelu'' i naglašavajući kako apsolutno odbija sve što je navedeno u obrazloženju sankcija.

''Ovo je providan način da se nađe obrazloženje za ono što se zove njihovo nastojanje da zaštite ulogu visokog predstavnika i da nas natjeraju da se ne pridržavamo Ustava, da se ne sjećamo Ustava i da ne štitimo ustavnu poziciju Republike Srpske'', rekla je Cvijanović tvrdeći kako su sankcije politička poruka koja je preko nje upućena građanima Republike Srpske i Republici Srpskoj, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close