Očuvati dejtonski koncept

Cvijanović: BiH je u nekom stanju eksperimenta

''Mi u Republici Srpskoj smo tek s protokom godina shvatili važnost i kvalitet Dejtonskog sporazuma'', ocijenila je Cvijanović.
Vijesti / Politika | 21. 11. 2019. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio rat, već je uspostavio i ustavnu strukturu na osnovu koje zemlja, koja je prethodno imala teško iskustvo i stradanje, funkcionira u miru već 24 godine.

''Mi u Republici Srpskoj smo tek s protokom godina shvatili važnost i kvalitet Dejtonskog sporazuma'', ocijenila je Cvijanović.

Ona je naglasila da BiH može opstati samo kao decentralizirana zemlja sa visokom autonomijom entiteta, sa balansima i predviđenim zaštitnim mehanizmima.

Nažalost, istaknula je Cvijanović, putem intervencija stranog faktora, ali nekad i naivnošću domaćih struktura ta izvorna dejtonska struktura je doživjela brojne devijacije, a zemlja je uvedena u stanje nekog eksperimenta.

''Kad vam kuću, umjesto njenih ukućana, uređuju oni koji u njoj ne stanuju, onda dobijete ovo što danas imamo u BiH. Za nas u Republici Srpskoj, dejtonska formula je formula za opstanak BiH, a to znači da želimo da zadržimo naša ustavom propisana prava i nadležnosti, ne želimo da ih se odričemo zbog nekih imaginacija o BiH kakva ne može da postoji", pojasnila je ona, prenosi Srna.

S druge strane, istaknula je, da postoje i oni koji nastoje pokazati da je Dejton prevaziđen ili nefunkcionalan da bi se zemlja centralizirala.

''Mi u Republici Srpskoj mislimo da decentralizacija nije prepreka ni funkcionalnosti niti uspješnosti, ali nasilna centralizacija jeste, i to ne samo prepreka za uspjeh, već i formula za krah. Zato je važno očuvati dejtonski koncept", zaključila je Cvijanoviću izjavi povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Danas su se navršile 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Općti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Kopirati
Drag cursor here to close