Vlast

Cvijanović misli da će HDZ i SDA džabe sjesti

''Nemam nikakvu vjeru da postoji bilo kakva iskrenost u političkom Sarajevu da se uđe u postupak formiranja vlasti'', rekla je.
Vijesti / Politika | 25. 10. 2019. u 14:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske i potpredsjednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović rekla je danas da ništa ne očekuje od sastanaka izaslanstava Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u ponedjeljak u Mostaru u vezi s formiranjem vlasti u Bosni i Hercegovini.

Protiv je uvjetovanja formiranja Vijeća ministara BiH te dodaje da je i ranije bilo sastanaka, ali ništa nije urađeno.

''Nemam nikakvu vjeru da postoji bilo kakva iskrenost u političkom Sarajevu da se uđe u postupak formiranja vlasti'', rekla je.

''Možda ružno zvuči, ali ja se više ne bavim pitanjem formiranja vlasti na raziniBiH'', rekla je Cvijanović novinarima u Banja Luci i dodala da njoj nije važno hoćeli biti formiranja vlast na toj razini te da nju zanima RS.

Uvjerava da je proteklih godina dana shvatila, kako kaže, da taj bh. entitet može dobro funkcionirati, bez obzira postoji li neka druga formirana vlast na razini BiH, iako žali, jer bi se "neke stvari brže uradile".

Tvrdi da je „odlična“ situacija u vladajućoj koaliciji u RS te da su na nedavnom sastanku predstavnika SNSD-a i DNS-a otklonili sve nesporazume.

''Ostalo je da se definira jedan dio stvari'', rekla je i dodala da je atmosfera na sastanku bila dobra.

''Imali smo priliku da kažemo, pa čak i one stvari koje jedni drugima zamjeramo, ali nijedna od tih stvari ni na koji način nije utjecala na koaliciju, niti je bilo pod znakom pitanja da li ćemo nastaviti surađivati'', rekla je Cvijanović i dodala da će suradnja biti nastavljena.

Ponovila je nestalaganje RS-a da se migranti smjeste na prostor entiteta RS, kao i u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca te ustvrdila da odnos prema migrantskoj krizi ukazuje na „opći nered u BiH i nepostojanje koordinacije i svijesti institucija na nivou BiH za rješavanje problema migranata“.

Kazala je da razumije u kakvom položaju se nalaze ljudi i institucije u Bihaću, ali da ne mogu sami da riješe migranstku krizu, bez reakcije države.

 

Kopirati
Drag cursor here to close