'Apsurdna situacija'

Cvijanović: Nećemo ovo zaboraviti SDA

"Deklaracija SDA je dobila našu pažnju, mi ne zaboravljamo, već studiozno pamtimo što tko radi i pripremamo svoj odgovor", rekla je Cvijanović.
Vijesti / Flash | 20. 09. 2019. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović ocijenila je u četvrtak da je SDA bila ohrabrena da donese Deklaraciju i izjavama stranih dužnosnika koji kažu da Daytonski sporazum nije zakovana formula, kao i da se ne sankcionira antidejtonsko djelovanje.

Rekla je da uvijek "postoji kopča između onog što rade sarajevski političari sa pojedinim inozemnim centrima moći".

Cvijanović je ukazala i na apsurdnu situaciju gdje se antidaytonski ocjenjuje to što predsjednik SNSD-a Milorad Dodik promovira vraćanje na izvorni Dayton, dok se kao antidaytonsko ne ocjenjuje to što netko predlaže deklaraciju koja govori o regijama umjesto entiteta, želi ukinuti etnicitet i napraviti neko jedinstveno biće koje ne može postojati, jer je umjetno, te da se pravi "Republika BiH".

Cvijanović je navela da je preneražena rječnikom u "nazovi osudama" koje su strani dužnosnici izrekli povodom te Deklaracije, navodeći primjer da se kaže da su "tužni što netko veliča ratne zločince", a kada reagiraju na Republiku Srpsku tu koriste rječnik tipa "najoštrije osuđujemo", "osuđujemo ovo", prijetnje "bit će ovo", "vidjet ćete".

Ona je za prnjavorsku televiziju "K3" rekla da je to "neizbalansiran pristup i svrstavanje na jednu stranu koji će koštati ovu zemlju jer doprinosi izgradnji nepovjerenja".

Prema njenim riječima, Deklaracijom SDA nastoji se promovirati koncept jednog naroda, koji ovdje ne može zaživjeti, jer svako nastoji zadržati svoj identitet i svoje nacionalno biće.

"Deklaracija SDA je dobila našu pažnju, mi ne zaboravljamo, već studiozno pamtimo što tko radi i pripremamo svoj odgovor", dodala je Cvijanović. Prema njenim riječima, obaveza je i pokazati to da je Deklaracija SDA nastavak deklaracije Alije Izetbegovića iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

"Pitajte ljude iz drugih političkih struktura zašto to ne prepoznaju. Ja prepoznajem matricu po kojoj se ovdje stvari događaju i moja je obaveza kao političara i da nisam predsjednik Srpske da o tome upoznam građane. Moja obaveza je da zaštitim ono što je ustavna postavka Republike Srpske", rekla je entitetska predsjednica.

Dodala da i Deklaracija ne predstavlja nikakav inat, već politiku po principu "može nam se", jer što god da urade, tražit će zaštitu međunarodne zajednice.

Istaknula da je veoma teško živjeti zajedno ako se drugom negira sve njegovo, a ono što je uradila SDA tim dokumentom udar je na suživot.

"Ono što je pitanje nečeg osobnog, ili pitanje nacionalnog identiteta treba se poštovati. Nikada mi ne bi padalo na pamet da nekom drugom tko živi u Federaciji BiH /FBiH/ ili bilo kom drugom prostoru nešto negiram", rekla je Cvijanović, prenosi N1.

 

Kopirati
Drag cursor here to close