Spašavanje gospodarstva

ŽZH donosi Korona zakon: Prioritet zaštita radnika i radnih mjesta

Gospodarstvenici su upoznali predstavnike vlasti s poteškoćama s kojima se susreću na terenu pri poslovanju u ovim otežanim uvjetima.
Vijesti / Politika | 16. 04. 2020. u 17:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Dragan Čović danas je u Širokom Brijegu održao sastanak s gospodarstvenicima i predstavnicima državne, federalne i županijske razine vlasti, na kojem su prezentirane mjere koje federalna i županijska vlada poduzimaju pri otklanjanju negativnih posljedica pandemije.

Gospodarstvenici su upoznali predstavnike vlasti s poteškoćama s kojima se susreću na terenu pri poslovanju u ovim otežanim uvjetima, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Naime, danas se u Širokom Brijegu održala sjednica Stožera civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke na kojoj su sudjelovali i dužnosnici federalne i državne razine vlasti. Na sastanku na kojem je fokus bio na gospodarskim mjerama nazočili su i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH, Jelka Milićević, ministrica financija FBiH i federalna dopremijerka, Mijo Džakula, direktor Uprave za neizravno oporezivanje kao i predstavnici gospodarstvenika iz ove županije.

Predsjednik Vlade ŽZH i zapovjednik županijskog Stožera Civilne zaštite, Zdenko Ćosić, na konferenciji za medije koja je uslijedila nakon sastanka rekao je da se najviše razgovaralo o mjerama Federalne vlade o sprječavanju negativnih gospodarskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa.

''U tom kontekstu smo predstavili mjere ŽZH, one će biti obznanjene sljedeći tjedan. Naglasak je bio na korona zakonu koji se ozbiljnije bavi mjerama koje je izazvao koronavirus'', rekao je Ćosić.

Ministar financija ŽZH, Toni Kraljević, rekao je da Vlada kroz predložene mjere zaštićuje najugroženije

''Nećemo dirati socijalne transfere, niti reducirati poljoprivredu i ruralni razvoj, zaštićujući te kategorije, napravit ćemo maksimalnu disperziju redukcijom nekih drugih stavki, a dio sredstava ćemo uputiti u realni sektor koji na koncu konca i puni naš proračun'', rekao je Kraljević.

Dužnosnici su istaknuli planirani rebalans proračuna kojim će se osigurati maksimalna razina pomoći trenutno zatvorenim obrtima sukladno odlukama Stožera civilne zaštite, kao i dodatnim zakonskim aktima koji će pratiti odluke i potrebe gospodarstva.

Također, istaknuto je očekivanje u pravednu raspodjelu sredstava Međunarodnog monetarnog fonda kojim će se razina zakonske i financijske spremnosti suzbijanja posljedica podići na višu razinu, uz žurne prenamjene sredstava planiranih za stabilizaciju svih županija, ali i gradova i općina.

Razgovarano je i o svim oblicima raspodjele materijalne i financijske međunarodne pomoći, europskih fondova za pomoć gospodarstvu kao i kreditnim sredstvima i kreditnim aranžmanima međunarodnih financijskih institucija.

Zaštita radnih mjesta i radnika su, uz zaštitu gospodarskih subjekata, naglašeni visokim prioritetom, napominjući da je nužno donijeti sve odluke kako bi se zaštitila individualna i kolektivna ekonomska stabilnost, navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close