Koncepcija je jednostavna

Čović: Na ljeto ćemo imati 200 zaposlenih u Aluminiju

"Imali smo prethodno ogromno nadmudrivanje na Vladi FBiH. Inzistirao sam da se to završi bez obzira na virus. Na ljeto ćemo imati 200 zaposlenih i to na tržišno prihvatljivoj proizvodnji'', rekao je Čović.
Gospodarstvo / Posao | 08. 04. 2020. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na ljeto ćemo imati 200 zaposlenih u Aluminiju i to na tržišno prihvatljivoj proizvodnji'', rekao je u srijedu predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH Dragan Čović komentirajući sporazum Aluminija i Abraham grupacije.

"Imali smo prethodno ogromno nadmudrivanje na Vladi FBiH. Inzistirao sam da se to završi bez obzira na virus. Na ljeto ćemo imati 200 zaposlenih i to na tržišno prihvatljivoj proizvodnji'', rekao je Čović.

Poručio je kako je ''koncepcija jednostavna''. 

''I Vlada Republike Hrvatske podržala je projekt. Ostaje nam da čekamo bolji i kvalitetniji rad", najavio je Čović.

Podsjetimo, Podružnica M.T. Abraham Grupe, Aluminij Industries d.o.o., te njezini međunarodni partneri China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC) objavili su početkom ovog tjedna kako od utorka, 7. travnja, 2020. godine, počinje novo razdoblje za Aluminij d.d. Mostar, priopćeno je iz M.T. Abraham Grupe.

Ponovno pokretanje proizvodnje, kako je najavljeno, odvijat će se u etapama, a planirano je da s radom prvo krene ljevaonica gdje bi se na posao trebalo vratiti oko 200 radnika.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.

Ovaj ugovor o poslovnoj suradnji podrazumijeva, u samom startu zakup imovine pogona Ljevaonice, ali u daljem usklađivanju međusobnih odnosa i mnogo širu poslovnu suradnju.

Za početak će novi poslodavac primiti 80 djelatnika, i to u roku 60 dana od potpisa ugovora.

Sukladno Ugovoru, pokrenut će proizvodnju u pogonu Ljevaonice u roku od 90 dana.

Novih 90 djelatnika zaposlit će potom u roku 60 dana o dana pokretanja pogona Ljevaonice.

Na koncu, zaposliti će još 50 djelatnika u roku 12 mjeseci, od pokretanja punog proizvodnog pogona Ljevaonice.

Rok trajanja Ugovora je 15 godina u tri faze (2+3+10 godina), uz opciju produženja za još 15 godina. Svaka sljedeća faza bit će uvjetovana poštivanjem potpisanog ugovora.

Zakupnina je prema navedenim fazama 30.000, 40.000, 50.000, odnosno 75.000 u slučaju produženja. Obveza Abraham Group je i iznalaženje alternativnog izvora energije (u prvom vremenskom razdoblju) ili pokretanje izgradnje elektrana za svoje potrebe (u drugom razdoblju).

Važno je još istaknuti i obvezu pregovora s poslovnim partnerom u vezi s pokretanjem proizvodnih pogona Elektrolize i Anoda, bez preciziranih rokova.

Kopirati
Drag cursor here to close