Blizu kraja

Čović sprema odgovor Izetbegoviću: Neki žele brutalno srušiti BiH

''Rušitelji BiH, kroz svoje slanje poruka prije pregovora, nisu pregovarači sa HDZ-om, niti za hrvatski narod BiH'', izjavio je čelnik HDZ-a.
Vijesti / Politika | 19. 03. 2022. u 19:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dešava se nešto slično Neumu – blizu smo rješenja, ali ne uspijevamo okončati pregovore'', rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon subotnjih pregovora u Sarajevu.

''Neki bi da brutalno mijenjaju strukturu BiH. Bojim se da ima onih koji je žele brutalno srušiti, mijenjajući strukturu i znajući da je to krajnje rizično uraditi u Parlamentu BiH. Ujedno, to govorim i zbog dešavanja u okruženju. Bili smo spremni napraviti ogroman ustupak po pitanju funkcioniranja Federacije BiH, ali bojim se da neki šalju poruke putem udruženja žena i na drugi način, na koje ćemo vrlo džentlmenski odgovoriti. Rušitelji BiH, kroz svoje slanje poruka prije pregovora, nisu pregovarači sa HDZ-om, niti za hrvatski narod BiH'', izjavio je čelnik HDZ-a.

''Morat će objašnjavati svom narodu...''

Naime, ovime se Čović osvrnuo na izjave čelnik SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao kako će Čović ''morati platiti za ono što je uradio i odustati od mnogih jakih stvari koje sada drži u Federaciji''.

''Morat će odustati od blokada koje sada živimo, nedozvoljavanja da popunimo Ustavni sud, neformiranja nove vlade, od toga svega moraju odustati napismeno ili nema dogovora'', rekao je Izetbegović. Poručio je da je neophodno popraviti odnos Bošnjaka i Hrvata koji je, kako je rekao, pokvario Čović svojom podrškom Miloradu Dodiku i koketiranjem sa silama koje ugrožavaju BiH i tako naljutio Bošnjake i napravio problem.

Video: Čović: Bili smo blizu dogovora ali neki ruše BiH svojim izjavama

Čović je dodao kako je kompromis je mogao biti postignut i danas, jer se šest od sedam stranaka složilo o osnovu.

''Ono što su oni zamislili u svojim glavama morat će objašnjavati svom narodu danas ili kroz vrijeme koje je ispred nas'', rekao je Čović i dodao kako će pregovori u nedjelju ujutro biti na razini predsjednika stranaka.

Stranputica

''Ja mislim sa vrlo kratkim, racionalnim, razumnim razmišljanjem o budućnosti BiH smo taj kompromis mogli napraviti prije pet minuta ovdje, jer je od sedam stranaka šest prihvatilo da tu osnovu završimo kao takvu. Retorika koju vodimo mora biti da osigura prije svega mir i da osiguramo ambijent u kojima možemo voditi politike u BiH, napraviti opet normalno funkcioniranje izvršne zakonodavne vlasti za što smo već spremni idućeg tjedna, zakazan je Dom naroda s prevažnim točkama dnevnog reda koje trebaju rješavati socijalna i ekonomska pitanja'', rekao je Čović.

Naglasio je da se boji da stranputicu koja slijedi za BiH ako ne bude postignut dogovor niko ne može racionalno sagledati.

''Zbog toga je moja odgovornost da radim sve i biram riječi kao što ih sada biram da bilo čime ne ugrozimo sigurnosne i ostale odnose u BiH'', rekao je Čović.

Izetbegović je medijima kratko poručio da nema izjava.

Radončić: Veliki iskorak

Čelnik SBB-a Fahrudin Radončić rekao je kako smatra da su ''napravili dosta uspjeha''.

Rekao je kako ''veoma važni međunarodni medijatori zaista ulažu ogromne umne, diplomatske i fizičke napore''.

''Danas smo napravili jedan veliki iskorak i u sređivanju stanja u Federaciji BiH, zemlji, ali i euroatlantskim integracijama'', kazao je predsjednik Saveza za bolju budućnost nakon trećeg dana pregovora o Izbornom zakonu u Delegaciji Europske unije u Sarajevu.

Navodi da je mijenjanje ustava u svakoj zemlji veoma teška materija, ali da se razgovaralo o nekoliko teških izazovnih tema koje traju već deset godina.

''To je izbor člana Predsjedništva BiH, integritet izbora, zaustavljanje blokada u Federalnom parlamentu, u Vladi FBiH na pozicijama predsjednika i potpredsjednika FBiH i još desetak veoma važnih pitanja'', rekao je Radončić.

Predsjednik SBB-a smatra da je napredak napravljen na svim točkama o kojim se pregovara.

''Razgovara se veoma tolerantno, ravnopravno, nema stranaka koje su privjesci, svi nosimo teret svoje odgovornosti. Mislim da se stavovi približavaju i da je, nadam se, sutra 'dan D', i da ćemo iz toga izaći jači kao Bosna i Hercegovina, ali nitko ne smije sto posto biti siguran šta će se dogoditi'', kazao je Radončić.

Cvitanović: Poražavajuće i katastrofalno

Predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović, rekao je novinarima kako je tijekom subotnjih pregovora ključna stvar bila kako tko od sudionika vidi Bosnu i Hercegovinu.

''Ono što je mene zaboljelo i ono što je za mene poražavajuće i katastrofalno, ono što ruši BiH – to je poruka SDA o Domu naroda Parlamenta FBiH, da bi ga doveli na razinu Vijeća naroda RS i da naprave od FBiH zapravo RS bošnjačkog naroda. I očekuju da imaju partnera među Hrvatima za takav razgovor'', rekao je Cvitanović.

Dodao je da su sa vrlo jasnim zadatkom došli da razgovaraju o presudama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, da su spremni razgovarati o svim temama, o deblokadi procesa u FBiH.

''Našli smo mehanizme kako ćemo ih otkloniti. To je to gdje smo mi bili spremni, ako se to zove ustupak. Našli smo model kako osigurati da sva tri konstitutivna naroda mogu izabrati svoje članove Predsjedništva BiH, koji nije po našoj mjeri, ali dirati nam Dom naroda i očekivati partnera u Hrvata, to ne postoji'', kazao je Cvitanović.

Kopirati
Drag cursor here to close