S lica mjesta

Čović nakon poziva hitno napustio Neum

U Neumu je otvorena međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Razvezivanje čvora na putu Bosne i Hercegovine u EU i NATO” u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i sveučilišta iz Republike Hrvatske.
Vijesti / Politika | 17. 03. 2022. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović hitno je napustio konferenciju posvećenu NATO temama koja je u četvrtak ujutro počela u Neumu, doznaje portal Bljesak.info.

Naime, tijekom konferencije, Čovićeva savjetnica mu je donijela mobitel pa je nakon kratkog razgovora napustio konferenciju i, kako doznajemo, zaputio se u Sarajevo.

U Neumu je otvorena međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Razvezivanje čvora na putu Bosne i Hercegovine u EU i NATO” u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i sveučilišta iz Republike Hrvatske.

Foto: Bljesak.info / Poziv nakon kojeg je napustio Neum

Prema najavama organizatora, na otvaranju konferencije nazočnima su se obratili američki veleposlanik u BiH Michael Murphy, hrvatski premijer Andrej Plenković, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, ali i Čović.

Čović rekao je kako će se kroz tri panela razgovarati o potrebi očuvanja multietničkog, multinacionalnog i multikulturalnog u Bosni i Hercegovini.

''Ove tri stavke utkane su na osnovama konstitutivnosti sva tri naroda, a konstitutivnost je natkrovljujuća ustavna vrijednost koja može doprinijeti funkcionalnijem i federalnom modelu organiziranja BiH'', rekao je Čović u uvodnom govoru.

On je naveo da perspektiva euroatlantskih integracija treba biti vlasništvo svih u BiH i nešto što će približiti polarizirane političke vrijednosti, dodavši kako oslanjanje na utjecaj međunarodnih partnera treba biti samo prijateljski dodatak kojeg se može koristiti kao pozitivnu sinergiju.

''Unutarnja raznolikost, sadržana u obilježju konsocijacijske demokracije, primarno se oslanja na jednakopravnosti i legitimnom predstavljanju narodu. Poruke koje želimo danas poslati proizlaze iz rastuće svjetske geopolitičke neizvjesnosti, one nam mogu biti motivirajuće, ali i demotivirajuće u izgradnji europske BiH. Mi trebamo pokazati kako možemo biti do kraja motivirani kako bi riješili ključne domaće nagomilane probleme'', rekao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Čović dobio poziv tijekom konferencije

On smatra da ključ promišljana budućnosti o BiH mora biti rasterećen nesporazuma prošlosti.

''Moramo tražiti kompromisna rješenja europskog dizajna BiH na načelima kojima ćemo eliminirati sigurnosne izazove pred kojima danas stojimo. Politički nesporazumi moraju nestati, vjerujem da danas imamo posebnu šansu da kroz tri panela damo jednu novu dimenziju pogleda za budućnost BiH'', naglasio je Čović prije nego li je odjurio u Sarajevo.

S druge strane, najavljeno je kako će danas u Sarajevu biti nastavljeni pregovori o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close