Božićni prijem

VIDEO | Čović: Pružena ruka koju možda nismo zaslužili

Svima je poželio i sretnu, zdravu, mirnu i uspješnu Novu godinu, naglašavajući potrebu da se blagdanska atmosfera iskoristi za mjerljive korake prema zajedničkom suživotu.
Vijesti / Politika | 15. 12. 2022. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović priredio je u četvrtak u zgradi PSBiH u Sarajevu tradicionalni svečani prijem povodom predstojećeg božićnog blagdana.

Obraćajući se prisutnim najvišim predstavnicima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti na svim razinama, predstavnicima svih vjerskih zajednica u BiH, kao i prisutnim ambasadorima i predstavnicima diplomatskog kora u BiH, Čović je podsjetio da se nalazimo u vremenu došašća, pripreme za blagdan Božića, kada slavimo četiri vrijednosti – nadu, mir, radost i ljubav.

Čović je pozdravio potpisivanje programskih sporazuma o uspostavljanju vlasti na razini Federacije BiH i na razini BiH, ističući da su ti sporazumi simbolično potpisani u tjednima nade i radosti, kao i da predstavljaju podsticaj da se potpisnici sporazuma zalažu za više i ispravnije ciljeve, vjerujući da ih mogu ostvariti i da je potrebno vratiti narušeno uzajamno povjerenje.

Ističući kako istinska europska perspektiva favorizira slobodu umjesto autoriteta, pluralizam nasuprot monizmu, supsidijarnost umjesto centralizma, Čović je pozvao sve odgovorne političke predstavnike izvršne vlasti, zastupnike i zastupnice, društvene radnike, kao i urednike medija da svi zajedno ulože napor za transformaciju naše političke kulture i da učine male korake koji će povećati međunacionalnu toleranciju i razumijevanje.

''U tome nam je ogromno ohrabrenje i podrška kandidatski status koji nam je upravo danas odobren od Europskog vijeća. Izuzetna vijest za sve nas i snažna poruka za sve narode i građane BiH da je europska budućnost nadohvat ruke. Trebamo je snažno i bez zadrške prigrliti, vjerodostojno uzvratiti ukazano povjerenje i pruženu ruku prijateljstva naših budućih partnera s kojima ćemo dijeliti zajedničku sudbinu pod institucionalnim okriljem najvećeg mirovnog i demokratskog projekta u povijesti čovječanstva'', rekao je Čović.

"Usitinu smo ohrabreni da svi napori koje ulažemo zadnjih nekoliko godina značili su jednu novu pruženu ruku, bez obzira koliko mi to u ovom trenutku možda nismo zaslužili", kazao je Čović.

"Mi od 1. siječnja dobivamo Šengensku granicu, 1.000 kilometara granice sa Hrvatskom, ali isto tako jednaku pažnju treba napraviti prema Srbiji, Crnoj Gori. To su pravi prijatelji, pravi susjedi", dodao je.

"Nijedno otvoreno pitanje ne bi smjelo ostati otvorenim u ovom mandatu od četiri godine sa našim susjedima. A to će biti pretpostavka za naš ubrzaniji put ka EU, da ne ostanemo na formalnom statusu", smatra Čović.

Čestitajući predstojeći Božić vjernicima, svima je poželio i sretnu, zdravu, mirnu i uspješnu Novu godinu, naglašavajući potrebu da se blagdanska atmosfera iskoristi za mjerljive korake prema zajedničkom suživotu.

Kopirati
Drag cursor here to close