Poruka iz Beča

Čović: Pregovori sa EU dovest će do uklanjanja visokog predstavnika

Čović je ocijenio da put ka EU ne ide ruku pod ruku s institucijom Visokog predstavnika, niti bilo kojim tumačenjem bonnskih ovlasti.
Vijesti / Politika | 14. 03. 2024. u 19:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Put ka EU ne ide ruku pod ruku s institucijom Visokog predstavnika, niti bilo kojim tumačenjem bonnskih ovlasti'', rekao je prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, sudjelujući na panel-diskusiji o budućnosti Bosne i Hercegovine u Beču.

"Uvjeren sam da otvaranje pregovaračkog procesa podrazumijeva uklanjanje institucije Visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine, kao i uticaj na Ustav i zakone u zemlji", dodao je Čović.

On je izrazio uvjerenje u pozitivan ishod kada je riječ o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Čović je zahvalio svima koji su doprinijeli usvajanju svih zakonskih rješenja potrebnih za ispunjavanje uslova za dobivanje statusa pregovarača.

"Potrebno je pripremiti Bosnu i Hercegovinu za proces koji se odnosi na parlamentarnu demokraciju", rekao je Čović tijekom panel-diskusije o budućnosti Bosne i Hercegovine u kontekstu njenog puta ka Evropskoj uniji.

Naglasio je da je bošnjački narod četiri puta iskoristio priliku da bira svog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ističući da je to najveći izazov Bosne i Hercegovine kada je riječ o EU i poziciji sva tri konstitutivna naroda.

"Hrvatski narod je uskraćen za svoje predstavnike u diplomatskoj mreži. Ustav precizno definira ulogu Predsjedništva u monetarnim pitanjima. Istovremeno, hrvatski narod je 16 godina uskraćen za ta imenovanja", ukazao je Čović, dodajući da se to može korigirati izmjenama Izbornog zakona.

Izrazio je uvjerenje da će Bosna i Hercegovina dobiti pozivnicu i otvoriti pregovarački proces sa EU sljedećeg četvrtka.

"Čini mi se da je i ova dijaloška rasprava doprinijela tom razmišljanju uzimajući u obzir sve različitosti i bogatstvo koje Bosna i Hercegovina posjeduje", ocijenio je Čović.

Inače, u Beču se održava panel-diskusija o budućnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj su prisutni vođe političkih stranaka - Milorad Dodik iz SNSD-a, Dragan Čović iz HDZ-a BiH i Nermin Nikšić, lider SDP-a.

''Panel-diskusija na visokoj razini o budućnosti Bosne i Hercegovine u okviru njenog puta ka Europskoj uniji pruža priliku za slanje jedinstvene poruke partnerima u vlasti o njihovoj posvećenosti europskom putu. Također, omogućava međunarodnim akterima sa sjedištem u Beču bolje razumijevanje složenosti unutrašnjih odnosa u Bosni i Hercegovini'', izjavio je veleposlanik Bosne i Hercegovine u Austriji, Siniša Bencun.

Kopirati
Drag cursor here to close