Dio politike

Čović prokomentirao Dodikovo spominjanje formiranja Herceg-Bosne

"Mi trebamo biti, a mislim da jesmo dovoljno odgovorni u smislu toga da ne upadamo više u takve zamke, zato i ne komentiram uopće ovo".
Vijesti / Politika | 07. 11. 2023. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider HDZ-a BiH, Dragan Čović komentirao je smeta li mu to što njegov koalicijski partner, lider SNSD-a, Milorad Dodik, kontnuirano imputira što bi to Hrvati u BiH, u političkom smislu, trebali činiti.

Tako je Dodik u intervjuu za hrvatski Nacional preporučio kako bi za Hrvate najbolje bilo da se formira tzv. Herceg-Bosna.

"Nema mi šta smetati to je dio politike, nadmudrivanja političkih aktera. Mi trebamo biti, a mislim da jesmo dovoljno odgovorni u smislu toga da ne upadamo više u takve zamke, zato i ne komentiram uopće ovo. Mi ćemo opet sjesti zajedno, ja mislim 22. studenog, okupit ćemo se svi da napravimo jedan iskorak, ovih pet zakona dogovoriti koji su nam potrebni, da stvorimo jednu pravnu sigurnost u BiH, tako da bavit ćemo se s tim. A za to što je potrebno Hrvatima postoji i HDZ i HNS, legitimni predstavnici Hrvata koji će znati zaštititi svoje interese, ali u našoj domovini Bosni i Hercegovini, ne znam kome smeta kada ja kažem, mojoj domovini BiH, ima očito ljudi koji razmišljaju malo drugačije", izjavio je lider HDZ-a, prenosi N1.

Najavio je i kako će lideri političkih stranaka koji participiraju u vlasti do kraja mjeseca imati razgovore o izmjenama Izbornog zakona.

"Čekali smo da završimo sve druge zakone, to sam više puta govorio, o sudovima, sukobu interesa, sprječavanju pranja novca. Ostala su dva osjetljiva zakona, za nas iznimno važan to je taj Izborni zakon, ostavili smo šest mjeseci, naravno da je tu legitimno predstavljanje i to ćemo javno pričati. Naše kolege su razgovarale s predstavnicima OHR-a, ja sam prije dva, tri dana razgovarao s izaslanikom SAD-a, intenzivno se ovih dana pripreme vode".

"Mi ćemo kroz radna tijela koja se tiču Izbornog zakona vrlo brzo sjesti za stol, i iznijeti svoje prijedloge. Druge dvije strane će iznijeti svoje. Za nas je prioritet u izmjeni Izbornog zakona legitimno predstavljanje. Prioritet svih prioriteta. Predsjedništvo, domovi naroda, naravno ima i drugih stvari koje treba promijeniti u Izbornom zakonu i o tome ćemo voditi računa, o ovim tehničkim, integritetu izbornog procesa, ali šta će biti značajnije za integritet od legitimnog predstavljanja. Ako neko obmanjuje javnost i predstavlja jedan konstitutivni narod, pa to je najveća ugroza integriteta izbornog procesa", zaključio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close