Mostar

Čović o promjenama imena ulica: "Ako sam ja imalo doprinio..."

"Ako sam ja imalo doprinio da to bude tako ja sam zadovoljan", kazao je Čović.
Vijesti / Politika | 19. 05. 2023. u 14:53 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konstituirajućoj sjednici HDZ-a BiH koja se u petak održala u Mostaru kratko je prokomentirao promjenu imena ulica u Mostaru i Čapljini.

"Ja sam zadovoljan" 

Naime, na pitanje novinarke pripisuje li sebi zasluge za mijenjanje imena ulica te kako reagira na zahvale javnosti Čović je kroz smijeh odgovorio:

"Zar je to važno uopće, meni se zahvaljuju iz Zrinjskog što su pobjedili u Zenici, a ja baš nikakav utjecaj na to nemam. Mala šala" te dodao:

"Meni je bitno da danas u BiH, mislim da nema bar u Federaciji nijedna sredina u kojoj imamo ljude koji su na bilo koji način vežu sa vremenom fašizma, a da danas imaju svoju ulicu. Ako sam ja imalo doprinio da to bude tako ja sam zadovoljan".

Vratio se Šantić 

Podsjetimo, samo nekoliko dana ranije Aleksa Šantić ponovno se vratio u svoju ulicu u Mostaru. Tako je ulici, koja je bila nazvana po Mili Budaku, dužnosniku u vladi Nezavisne Države Hrvatske, vraćen prijeratni naziv - Ulica Alekse Šantića.

Gradsko vijeće Mostara je u srpnju prošle godine donijelo odluku da ulice u ovom gradu više ne nose nazive po političkim i vojnim dužnosnicima ustaškog režima iz razdoblja Drugog svjetskog rata.

Postavit će se ploče i na nekadašnjoj ulici Vokića i Lorkovića, ministara u NDH, koja će od sada nositi naziv Ulica Tina Ujevića te dok će Ulica Đure Spuževića od sada biti Ulicu Ismeta Ice Voljevice. Na Ulicu tabornika Ive Zelenike bit će postavljena ploča s natpisom Ciglana, dok će Rafaela Bobana zamijeniti fra Ljudevit Lasta.

Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH, Juri Francetiću, nosit će naziv Humska ulica.

Ovim činom napokon je, nakon 28 godina čekanja, zauvijek nestalo šest spornih ulica u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close