O odnosima

Čović najavio sastanke u Mostaru: Nema pakta s Dodikom

Nema pakta s Dodikom, radimo na vraćanju međusobnog povjerenja, rekao je Dragan Čović.
Vijesti / Politika | 19. 05. 2023. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nadam se da ću ja vrlo brzo biti domaćin ovdje u Mostaru predstavnicima i SNSD-a i Trojke, na istu temu. Da usuglasimo stavove za dva mjeseca naredna za zakone koje treba usvojiti u Vijeću ministara. Ono što treba za Vladu FBiH da to također odradimo i na idućoj Vladi FBiH imamo puno aktivnosti, ali primarno naša aktivnost stranačka će biti okrenuta ostvarivanju uvjeta za europsku aktivnost, odnosno integracijski proces'', rekao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, nakon prve konstituirajuće sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Sudionik razgovora

Komentirajući odnos s liderom SNSD-a i predsjednikom RS Miloradom Dodikom, Čović je rekao da je 'kolega Dodik bio sudionik razgovora s Olivérom Várhelyijem, komesarom za susjedstvo i proširenje.

''Pet predsjednika stranaka je bilo u mom uredu, zato je taj sastanak i bio tako organiziran jer su bili predstavnici Europske unije, gospodin Várhelyi, gospodin Sattler i ostale kolege, pet predsjednika stranka i predsjedavajuća Vijeća ministara kao domaćin gospodinu Várhelyiju. Tu smo dogovorili jako puno stvari, naravno i ovaj dio koji u ovoj godini mora biti završen što se tiče izbornog zakonodavstva'', rekao je Čović.

Sastanci

Bila je jedna ideja, dodaje, da jednom sastanku domaćin bude predstavnik Trojke kao odgovor na prethodni sastanak krajem ožujka, gdje je domaćin bio Dodik, odnosno SNSD.

''Ja sam htio da taj sastanak, kada smo već svi zajedno, održimo taj dan tu. Nažalost, poplave su bile, uvjetno rečeno nažalost je bio i Ekonomski forum u Sarajevu tako da je bila potreba za izvanrednom sjednicom Vlade FBiH, nismo mogli taj dio održati. Onda smo sjeli kolega Dodik i ja da pokušamo stvoriti ambijent da Vijeće ministara može donositi odluke i mislim da je upravo jučer Vijeće ministara donosilo opet bitne odluke'', rekao je Čović.

Dodao je da će takvih sastanaka biti jako puno i nikada oni nisu pakt dvoje, nego je uvijek razmišljanje kako da Vijeće ministara jednoglasno donosi odluke.

''Do sada smo uspjeli, ja se nadam da će u buće biti još bolje'', rekao je, govoreći kako se nada da će veoma brzo biti ovdje domaćin u Mostaru i predstavnicima SNSD-a i trojke na istu temu. 

Nema pakta

"Mislim da će već do kraja idućeg tjedna biti definiran kalendar. Mi pokušavamo sami nešto dogovoriti, međutim isto tako kao što je sada bio povjerenik za proširenje Várhelyi i to je tema jer je uvjet za europske daljnje iskorake, naravno da želimo sa američkom administracijom slično razgovarati i napraviti jedan kalendar aktivnosti da bude realno ovo što ja govorim i da taj posao završimo", rekao je.

 "Još jednom kažem to je onih 14 uvjeta gdje je Izborni zakon, to je osam plus jedan uvjet u nekom zajedničkom aranžmanu i po meni bi, kako smo to rekli na zajedničkom sastanku, na kojem su bili svi oni koji formalno popunjavaju mehanizam koordinacije u BiH. Bili su svi premijeri kantona, entitetski premijeri, predstavnici Parlamentarnih skupština, a to je mehanizam koordinacije, tko je zaboravio od 2015. godine, koji je bio uvjet za predavanje zahtjeva za kandidatski status. Sada smo ga konačno zaživjeli i dogovor je nakon ovoga bio da ćemo upravo na toj razini organizirati zajedničke sastanke i jedan po jedan zakon rješavati. VSTV je već završio svoj put, ali mislim da sad ide jedan čitav paket zakona u narednih mjesec dana. To je potreba da politički malo otvorimo vrata, da nemamo političkih rasprava u Vijeću ministara nego je li zakon dobar ili nije te može li biti bolji. I da onda u parlamentarnoj proceduri gdje ima i opozicija možda ga još popravimo", kazao je Čović.

Rekao je da nema nikakvog pakta, kako je novinar upitao, ali ima jedan pokušaj vraćanja međusobnog povjerenja.

''To smo zatražili od predstavnika Europske unije, kako mi budemo radili poslove koje četiri godine nismo bili u mogućnosti, iz različitih razloga, raditi da jednako tako i Bruxelleski odgovor na ono što radimo bude krajnje pozitivan. To znači uključenost u sve institucije Europske unije kada je u pitanju financiranje, projekti u BiH itd.
 

Izmjene izbornog zakona

Lider HDZ-a se osvrnuo i na pregovore s trojkom o izmjenama Izbornog zakona.

"Izborne reforme, vrlo precizno su kazane, šest mjeseci koji teku. Mi smo stavili do kraja 2023. godine da treba završiti izborno zakonodavstvo i provesti sve presude Ustavnog suda itd. i ograničene izmjene eventualno Ustava BiH. Mislim da će već do kraja idućeg tjedna biti definiran kalendar. Mi pokušavamo sami nešto dogovoriti, međutim isto tako kao što je sada bio povjerenik za proširenje Várhelyi i to je tema jer je uvjet za europske daljnje iskorake, naravno da želimo s američkom administracijom slično razgovarati i napraviti jedan kalendar aktivnosti da bude realno ovo što ja govorim i da taj posao završimo", rekao je Čović.
 
Kopirati
Drag cursor here to close