Zakazano za petak

Čović najavio sjednicu HNS-a: Raspravljat ćemo kako dalje

‌"Žao mi je što ne mogu reći da je proces okončan. Cilj je bio da sve presude provedemo. Razgovarali smo o Domu naroda, Predsjedništvu, tehničkim izmjenama, o različitim imenovanjima, izvršnoj vlasti u FBiH i generalnim odnosima", kazao je Čović.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2022. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Parlamenta BiH u tijeku je događaj "Druženje uz kavu" s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, gdje se razgovara o aktualnoj političkoj situaciji BiH.

‌"Žao mi je što ne mogu reći da je proces okončan. Cilj je bio da sve presude provedemo. Razgovarali smo o Domu naroda, Predsjedništvu, tehničkim izmjenama, o različitim imenovanjima, izvršnoj vlasti u FBiH i generalnim odnosima u FBiH", kazao je Čović.

‌Rekao je da je kandidatski status uvjetovan presudama u Strasbourg, prenosi "Avaz". 

‌"Imamo ograničenja s budžetom, jer je i dalje budžet iz 2020. godine. Stabilnost je neupitna bez obzira na nezadovoljstva", istaknuo je Čović.

‌Poručio je da je na pregovorima dogovoreno legitimno predstavljanje u Domu naroda FBiH, način izbora članova Predsjedništva po elektorskom modelu koji se vidio u medijima.

‌"Većina je prihvatila da umjesto kantona klubovi naroda biraju Dom naroda FBiH, to je stavljeno na stol, ali je uvjetovano drugim stvarima. Vezano za integritet izbornog procesa dosta je dogovoreno, ali se nije pristalo da se SIP bira i u Domu naroda, ali treba naglasiti da predstavnici Srba tu nisu prisustvovali", rekao je Čović.

Rekao je da ovo nije izmjena samo Izbornog zakona, jer se ovo radi u teškom trenutku, a i da Europski parlament prati što se događa ovdje.

‌"U petak će se HNS sastati gdje ćemo raspravljati kako dalje. Postoji mogućnost da se na osnovu dogovorenog to stavi u Parlament da se usvoji, ali ne vjerujem u promjene Ustava BiH jer je za to potrebna dvotrećinska većina", izjavio je Čović.

‌Komentirajući izjavu Izetbegovića da je "naor'o" naveo je da će uvijek kulturno odgovarati te dodao da to nije lijepo u vrijeme pregovora, a i da nije dobro za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close