'Provodi se politička haranga'

Dodik: Srbi ne žele živjeti u Alijinoj zemlji

Dodik je rekao da nikada nije i neće prihvatiti da Sarajevo bude glavni grad Bosne i Hercegovine iznoseći neistinite tvrdnje da je “140.000 Srba istjerano iz ovog grada”.
Vijesti / Politika | 22. 03. 2022. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da je priča o sankcijama njemu i entitetu Republika Srpska u Europskoj uniji nametnuta, dobrim dijelom i od opozicije u RS, te da se od početka znalo da jedan dio zemalja EU neće htjeti biti dio te harange.

“S druge strane, dio zemalja je u posljednje vrijeme pokazao da misle da je sasvim dovoljno da se neko sankcionira i da će u tom pogledu taj netko promijeniti političke stavove, da će izgubiti izbore, da će se promijeniti narativi i sve ostalo što sa tim ide”, rekao je Dodik za ATV.

Očigledno, smatra Dodik, da to nije tako.

“Čak je i (visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep) Borrell, prilikom posljednje posjete BiH, rekao da vidi da u BiH nema političke volje da se radi, te da ništa ne mogu riješiti sankcije, što je točno”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, potpuno je pogrešno postavljena priča o tome da se neko sankcionira zato što politički ne odgovara.

Dodik je naveo da već odavno “briselska administracija i State Department ne vode računa što piše u bilo kom dokumentu, počev od ustava, nego izričito traže da se provode njihove politike, koje nisu uvijek ustavne i zakonite”, javlja N1.

“I ako se tome suprotstavite, a ja jesam, onda vam kažu da će vas sankcionirati. Tu su, naravno, i domaći izvršitelji radova koji stalno nešto kinje na toj temi, pokušavaju da vas strpaju u to. Pa svaki sastanak opozicije je u smislu da je jedino rješenje za Republiku Srpsku da se `skine Dodik`”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je naveo da ključno pitanje, kad je riječ uopće o spominjanju sankcija, dolazi iznutra, od opozicije.

“Vidljivo je da je to unutarnji narativ, kome treba dodati i ove iz Sarajeva, koji su bijesni na Republiku Srpsku i Milorada Dodika”, rekao je on.

Kad je riječ o neuspjehu pregovora o Izbornom zakonu BiH, Dodik je naveo da to govori o BiH kao neuspješnoj i propaloj zemlji te da je ovdje jedini cilj da se pobjegne od trenutne situacije, iako nitko ne garantuje da će taj neki novi model biti uspješan.

Dodik je naglasio i da će izbori u BiH vjerojatno biti raspisani i da to neće biti sporno, ali da oni neće pokazati ništa od onoga što opozicija očekuje.

“Nema nijednog političara u Sarajevu koji ne traži da zaključke Narodne skupštine, koje smo ranije donijeli, povučemo. Oni znaju što je to, a znamo i mi. Da li će to biti danas provedeno ili za par mjeseci, ili čak godinu dana – nije važno. Imamo naš put i on će biti proveden i dalje ćemo ići sa našim politikama u vezi sa prenosom nadležnosti”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio i da je RS “autonomna, da nema potrebe da se bavi unutarnjim pitanjima u Federaciji BiH, osim u dijelu koji se odnosi na zaštitu Srba u tom entitetu”.

Dodik je rekao da nikada nije i neće prihvatiti da Sarajevo bude glavni grad Bosne i Hercegovine iznoseći neistinite tvrdnje da je “140.000 Srba istjerano iz ovog grada”.

A odmah zatim je rekao da Srbi nisu htjeli da žive u Sarajevu tj. Alijinoj zemlji.

“Nikada to neću prihvatiti za razliku od rukovodstva PDP-a Branislava Borenovića, Jelene Trivić i Igora Crnatka. Ovih dana obilježavamo tragičnu sudbinu sarajevskih Srba koji su, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, rekli da neće da žive u Alijinoj zemlji. To govori o tome šta Srbi misle o BiH i dužan sam da to mišljenje pronosim i da ne bude zaboravljeno”, rekao je Dodik.

 

Dodik u Tužiteljstvu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da će se odazvati pozivu Tužiteljstvu BiH da u utorak da izjavu i ocijenio da je očigledno da se situacija dramatizira zbog medijskih natpisa da bi se skrenula pažnja sa Federacije BiH, gdje nisu uspjeli da dogovore izmjene Izbornog zakona.

“Očigledno je da su oni očajni. Oni ne mogu ništa dokazati. Mogu to da dramatizirati, ali ovo je čisto zbog medijskih naslova da se zatvori priča o FBiH”, rekao je Dodik za ATV.

Dodik je istaknuo da je očigledno da se ništa ne može dokazati, jer nije bilo nikakvih zloupotreba i napomenuo da se nešto moglo dokazati ne bi bio tu gdje jeste.

On je naveo da predmet vodi “tužitelj koji je radio u Veleposlanstvu SAD-a u Sarajevu”.

“Mogu o meni misliti što hoće, ne pripadam kriminalnom miljeu i spreman sam na svaku vrstu fer i korektne istrage”, rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close