Sastanak u Zagrebu

Plenković i Čović podržali Ukrajinu i poručili: ''Voditi brigu o sigurnosti u BiH''

''Posebno moramo voditi brigu i o očuvanju sigurnosti te europskoj perspektivi BiH. Pozivam na dogovor o izbornoj reformi koji će osigurati ravnopravnost Hrvata te boljitak čitave BiH'', dodali su lideri dva HDZ-a.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2022. u 20:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Teme sastanka obuhvatile su osudu ruske agresije protiv Ukrajine te grubog kršenja međunarodnog prava, stabilnost i sigurnost na jugoistoku Europe te situaciju u Bosni i Hercegovini s naglaskom na izmjene Izbornog zakona.

U razgovoru o invaziji na Ukrajinu, dr. Dragan Čović ponovio je kako je stav hrvatskih dužnosnika u BiH u potpunosti usuglašen sa stavovima Europske unije te da snažno osuđuje rusku agresiju i kršenje državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je podršku i solidarnost s ukrajinskim narodom, koji je žrtva ničim izazvane ruske agresije. Predstavio je paket mjera Vlade RH u vezi s pomoći Ukrajini, planom zbrinjavanja izbjeglica, provedbom restriktivnih mjera te daljnjom opskrbom energentima.

Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u susjedstvu. Istaknuto je kako je sada osobito važno da Europska unija i međunarodna zajednica daju dodatnu pozornost ostvarenju europske perspektive zemalja u susjedstvu, osobito Bosni i Hercegovini, čiji europski put nema alternative.

Govoreći o stanju u BiH, dr. Čović i Plenković istaknuli su da je vrijeme za ozbiljnost, dogovor i poštivanje Daytonske strukture BiH. Naglašeno je kako je postizanje dogovora o Izbornom zakonu ključno za stabilnost i napredak BiH.

''Pozivam lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u BiH da što skorije postignu konačni dogovor o izbornoj reformi. Vrijeme je da se izmijeni dosadašnja praksa narušavanja legitimne zastupljenosti i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda. Izmjene Izbornog zakona ključan su korak za funkcionalnost, boljitak i europsku perspektivu BiH, koju Hrvatska snažno podupire“, naglasio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, priopćeno je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close