Partnerstvo ponovno potvrđeno

Dodik: SNSD neće bez HDZ-a, HDZ neće bez SNSD-a

"HDZ i SNSD koji su od međunarodne zajednice često kotirani kao problem sada se javljaju kao rješenje", naglasio je Dodik.
Vijesti / Politika | 19. 11. 2022. u 13:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"SNSD neće u strukturu vlasti bez HDZ-a, HDZ neće bez SNSD-a", kazao je okupljenim novinarima predsjednik Republike Srpske te čelnik SNSD-a Milorad Dodik u Mostaru.

Kako je istaknuo Dodik, kako je partnerstvo ponovno potvrđeno.

Prijateljski sastanak

"HDZ i SNSD koji su od međunarodne zajednice često kotirani kao problem sada se javljaju kao rješenje", naglasio je Dodik.

Foto: Bljesak.info / Milorad Dodik

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović posebno je naglasio zadovoljstvo zbog "prijateljskog sastanka" koji je u subotu održan u Mostaru.

"Željeli smo na prijateljski način sagledati aktualni politički trenutak. Dogovorili smo zajedničke aktivnosti. Informirao sam kolegu Dodika o razgovoru sa svim drugim strankama i što smo otprilike dogovorili sa strankama iz FBiH", kazao je Čović.

Kako je naglasio proces formiranja izvršne vlasti ide dalje "ubrzanom dinamikom".

"Želimo do kraja godine gdje može to HDZ imati Vlade i učiniti da što prije počnemo s radom. Čini mi se da smo tu razinu našeg partnerstva voljni prenijeti kolegama na ostalim razinama vlasti gdje HDZ, odnosno SNSD imaju mjesta", istaknuo je.

Milorad Dodik pohvalio je suradnju SNSD-a i HDZ-a BiH te naglasio kako su to dvije stranke koje u kontinuitetu razgovaraju te imaju vrlo vrlo važne i jasne dokaze uspješne suradnje.

Foto: Bljesak.info / Dodik u Mostaru na sastanku s Čovićem

"HDZ i SNSD desetak godina nisu imali konflik. Ako mi možemo, zašto Bošnjaci ne mogu? Nemojte nam blokirati projekte, kao aerodrom u Trebinju. I kada ja pitam u Predsjedništvu zašto nas blokiraju, on (Džaferović) kaže: 'Nije moja dužnost da ti kažem'. I to je politika?", upitao je Dodik.

Primjer drugima 

Istaknuo je kako bi HDZ i SNSD trebali biti primjer drugima jer iako imaju svoje razlike, poput ulaska u NATO, spremni su surađivati.

"Imamo pragmatičan dogovor s HDZ-om da nitko nikome ne smeta, ako su i Bošnjaci toga svjesni onda ćemo riješiti mnoštvo problema u BiH", naveo je Dodik te naglasio da je ono što najviše potenciraju poštivanje Ustava BiH.

"Želimo da se to vidi kao vrlina, a ne zla kob. Ne želimo nikakvu vrstu destrukcije, ali nismo ni spremni na odustajanje od naših politika", tvrdi.

Također, Dodik je istaknuo kako su spremni surađivati i razgovarati sa svima koji žele biti dio suradnje HDZ-a i SNSD-a jer "nikome ništa nije zatvoreno".

Na pitanje koga priželjkuje u koalciji čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako se razgovara sa svima, osim DF-om.

Koncem tjedna 

"Razgovori na razini FBiH vođeni su na svim nivoima i sa svima se razgovara, izuzev DF-a. Taj proces smo priveli kraju sa strankama koje do sad djelomično nisu bile u vlasti. Mislim da smo zajednički program usuglasili, ne bi me iznenadilo da već koncem tjedna to predstavimo javnosti", naveo je.

Foto: Bljesak.info / Dragan Čović

Istaknuo je i kako nije bilo izbjegavanja bilo koga kada je u pitanju Federacija BiH jer im je cilj imati " legitimne predstavnike za stolom".

Na isto pitanje Dodik je kazao kako neće odgovoriti kao njegove kolege iz "muslimanskog spektra koji su govorili najbolje da ne postoji Dodik i SNSD" te ponovio kako je SNSD-u najbitnije da BiH odbaci međunarodni intervencionizam i odblokira projekte koji su na čekanju.

"Ići ćemo da se to završi brzo i da to deblokiramo", naveo je.

Čelnik HDZ-a BiH ponovio je kako je najbitnija stavka današnjeg sastanja bilo pokazati "strateško partnerstvo ove dvije stranke" te naglasio kako njihovo partnerstvo "nema alternative".

"Matematike svatko pravi na svoj način, zato smo ovo i naglasili kao snažno partnerstvo koje je nedodirljivo", zaključio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close