Sastanak u Mostaru

Berton s Čovićem: Promjena izbornog zakona je neizostavan dio reformske agende

Na početku sastanka veleposlanik Berton je konstatirao da su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora ostvarile veoma dobar izborni rezultat
Vijesti / Politika | 05. 11. 2018. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u ponedjeljak u Mostaru s voditeljem Misije OESS-a u BiH Bruceom Bertonom, a tema razgovora bili su nedavno održani Opći izbori u BiH s naglaskom na provedbu izbornih rezultata.

Na početku sastanka veleposlanik Berton je konstatirao da su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora, priopćeno je, ostvarile veoma dobar izborni rezultat, što nalaže posebnu odgovornost u procesu uspostave vlasti kako bi se u sljedećem razdoblju mogle učinkovito provoditi nužne reforme.

Čović je, navode, naglasio da je ostvaren izborni uspjeh rezultat uljuđene kampanje temeljene na predanom terenskom radu i jasno utvrđenom etičkom kodeksu, a ujedno i potvrda ispravnosti programskih ciljeva HNS-a. Dodao je da će HNS sa svojim ukupnim demokratskim kapacitetom i legitimitetom koji obuhvata nadmoćnu 90% potporu unutar hrvatskog biračkog tijela, biti konstruktivan partner političkim predstavnicima druga dva naroda, u zajedničkom radu na ostvarenju euroatlantskih aspiracija BiH kroz provedbu usuglašene reformske agende, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Foto: Bljesak.info / Član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se sa šefom Misije OSCE-a u BiH Bruceom Bertonom

On je ocijenio lošim neriješeni problem izmjena Izbornog zakona što nije unesen u izborni proces, što je rezultiralo ponavljanjem pogrešaka iz prošlosti. Naglasio je da, ako smo dopustili da nam se te greške i ovaj put dogode, to već za naredne izbore ne smije biti slučaj. To je razlog što su izmjene Izbornog zakona, htio to netko ili ne, zapravo neizostavan dio reformske agende.

''One moraju osigurati sve zakonske preduvjete kojim će se zaštititi integritet, ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz potpuno uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama'', rekao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se sa šefom Misije OSCE-a u BiH Bruceom Bertonom

Berton je podvukao da je za OESS posebno važno uređeno i reformirano izborno zakonodavstvo, kako s aspekta usklađivanja s Ustavom BiH i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH, tako i u smislu unapređenja sigurnosti i transparentnosti izbora. Stoga su neprihvatljive daljnje odgode u rješavanju ovih pitanja. Zaključio je kako OESS podržava sva rješenja koja uvode i unapređuju demokratske standarde i jačaju integritet izbornog procesa, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close