Šef Misije OSCE-a u BiH

Berton: Korupcije je prijetnja dugoročnoj stabilnosti BiH

Berton ističe da u BiH korupcija prožima sve razine društva, te da nitko nije izuzet, ni politika, pravosuđe ili privatni subjekti.
Vijesti / Politika | 05. 06. 2018. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Veleposlanstvo Italije u Sarajevu organizirali su konferenciju „Uloga parlamenta i tijela vlasti u borbi protiv korupcije u BiH“, na kojoj je razgovarano o suradnji između zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, standardima u borbi protiv korupcije, kaznenom zakonodavstvu i zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju. 

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton ističe da je Misija u skladu s reformskom agendom BiH pojačala aktivnosti na polju borbe protiv korupcije, te da je glavni partner Misije OSCE-a na ovom polju Državna agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK). 

Berton naglašava da jedan od projekata na kojima Misija radi ima za cilj poboljšanje suradnje između antikorupcijskih timova i zakonodnavnih i izvršnih organa na svim razinama, te dodaje da korupcija prijeti političkoj stabilnosti u BiH. 

''Korupcija je prijetnja dugoročnoj stabilnosti BiH. Radit ćemo na ovom problemu u suradnji sa talijanskim prijateljima ali i svim drugim akterima koji su zainteresirani da iskorijene ovaj problem u BiH. Znamo da se radi o dugoročnom procesu, ali nadamo se da ćemo uz podršku uspjeti u našem cilju'', rekao je Berton. 

Dodaje da u BiH korupcija prožima sve razine društva, te da nitko nije izuzet, ni politika, pravosuđe ili privatni subjekti. 

Savjetnik za borbu protiv korupcije u okviru talijanskog predsjedavanja OSCE-om Alfredo Conte svjestan je da je borba protiv korupcije veoma važan politički cilj u BiH, te jedna od ključnih pretpostavki za kretanje BiH prema Europskoj uniji. 

 ''Borba protiv korupcije je izuzetno važna za Italiju koja predsjedava OSCE-om. Vjerujemo da se možemo boriti protiv ove pošasti samo kroz suradnju svih organa vlasti i organa vlasti s civilnim društvom. Znamo da je mnogo urađeno na lokalnoj, entitetskoj i državnoj razini, ali još mnogo toga se može uraditi'', izjavio je Conte. 

Dodaje da će nakon konferencije imati sastanak s kolegijem Parlamentarne skupštine BiH gdje će ponovo potvrditi podršku i tražiti načine za još bolju suradnju.   

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić ističe da je Agencija u suradnji s Misijom OSCE-a i Veleposlanstvom Italije od veljače obišla pet bh. gradova i održala sastanke s predstavnicima zakonodavne vlasti i tijela za borbu protiv korupcije. 

''S njima smo razgovarali o problemima s kojima se susrećemo, te kako i što uraditi kada je u pitanju borba protiv korupcije u BiH. Razgovarali smo kako i na koji način tijela za borbu protiv korupcije na nižim razinama vlasti učiniti učinkovitim. Očekujem da u skorije vrijeme uspostavimo profesionalno tijelo za borbu protiv korupcije u Zeničko-dobojskoj županiji i u Distriktu Brčko'', objasnio je Šabotić. 

Dodaje da na današnjoj konferenciji treba definirati gdje je BiH po pitanju korupcije i šta je potrebno dalje raditi, te da je borba protiv korupcije zadatak domaćih organa vlasti, a ne međunarodne zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close