Neovisnost

SIP inicira dopune Izbornog zakona BiH

SIP BiH, u skladu s ovlaštenjima inicira zakonsko rješenje kojim bi se osigurala financijska neovisnost SIP-a BiH.
Vijesti / Politika | 09. 07. 2020. u 16:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 34. sjednici usvojila Zaključak o pokretanju inicijative za donošenje zakona o dopunama Izbornog zakona BiH, priopćeno je iz SIP-a.

SIP BiH, u skladu s ovlaštenjima inicira zakonsko rješenje kojim bi se osigurala financijska neovisnost SIP-a BiH te kako se više ne bi događalo da i nakon više od dva mjeseca od dana raspisivanja izbora, financijska sredstva za organizaciju izbora nisu osigurana.

Za poštivanje europskih demokratskih standarda, za izbore moraju biti ispunjene proceduralne garancije, a jedna od njih se odnosi na neovisne i nepristrasne organe za organiziranje izbora, kako se to navodi u Kodeksu dobrog vladanja u izbornim pitanjima Venecijanske komisije pod točkom 85. na strani 27 (CDL-AD (2002) 023 rev) ''Izborni zakon treba da sadrži odredbu kojom se zahtjeva od organa vlasti (na svim razinama) da ispune zahtjeve i potrebe izbornih komisija''.

Imajući u vidu da za organiziranje i provedbu izbora mora biti zaduženo neovisno tijelo, kome će sredstva za provedbu izbora biti osigurana u zakonskim rokovima, SIP BiH inicira dopune Izbornog zakona BiH u skladu s kojima bi sredstva za provedbu izbora bila osigurana u zakonom predviđenim rokovima, a koje u isto vrijeme nude alternativni način prevazilaženja problema osiguranja sredstava ukoliko iz nekih razloga nisu osigurana u zakonskom roku.

Ta alternativa podrazumjevala bi obavezu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da u slučaju nepostupanja po sadašnjem zakonskom rješenju, na zahtjev SIP Bosne i Hercegovine, u roku od osam dana donose posebnu odluku kojom će se osigurati sredstva za provedbu izbora.

Iniciranim dopunama Izbornog zakona BiH precizira se obaveza SIP BiH da pripremljeni nacrt godišnjeg proračuna dostavlja Komisiji za finansije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje.

Kopirati
Drag cursor here to close