Sastanak

Chollet s Izetbegovićem i Čovićem: Na stolu ništa 'novo'

"Veoma su uporni u tome da gospodin Čović i ja trebamo ponuditi rješenja, tako da smo otprilike na istom na čemu smo bili i dosada", kratko je kazao Izetbegović.
Vijesti / Politika | 15. 11. 2021. u 21:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Derek Chollet, viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony), u rezidenciji veleposlanika SAD u BiH sastao se s liderima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Sastanku su prisustvovali i američki veleposlanik Eric Nelson i Gabriel Escobar, specijalni izaslanik državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan.

''Ništa novo''

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nakon sastanka kazao je, kako se "na stolu" nije našlo ništa novo.

Kako piše Klix, Izetbegović je novinarima nakon izlaska iz rezidencije kazao - kako sugovornici iz SAD-a očekuju da naši lideri vode procese.

"Ne mogu reći da ima nešto novo, američki prijatelji su uz nas, ali očekuju da mi vodimo procese i da mi nudimo rješenja", izjavio je.

Opet će se najviše očekivati od njega iz predsjednika HDZ-a, dojam je nakon stastanka.

"Veoma su uporni u tome da gospodin Čović i ja trebamo ponuditi rješenja, tako da smo otprilike na istom na čemu smo bili i dosada", kratko je kazao Izetbegović.

Hitne izmjene Izbornog zakona

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović poručio je da je razgovarano o ključnim koracima za jačanje naše zemlje na EU i NATO putu.

"Hitne izmjene Izbornog zakona te ograničene ustavne promjene moraju poštivati prava i ravnopravnost konstitutivnih naroda i izbjeći diskriminacije", napisao je Čović na svom Twitter profilu.

Sam Chollet poslije sastanka naveo je kako se sastao Čovićem i Izetbegovićem kako bih potaknuo vodstvo, izgradnju povjerenja i funkcionalnost Federacije BiH te je to ključno za stabilnost BiH i put u EU.

''Sastao sam se sa predsjedatelje, Draganom Čovićem i drugim potpredsjednikom Bakirom Izetbegovićem kako bih apelirao na liderstvo, izgradnju povjerenja i funkcionalnost entiteta Federacije koja je neophodna za stabilnost BiH i put u EU. Transparentnijim i kredibilnijim izborima 2022. godine potrebna je podrška svih stranaka'' - napisao je Chollet.

Istim povodom oglasilo se i Američko veleposlanstvo u BiH, iz kojeg su poručili da lideri ne mogu riječima zamijeniti djela kada je u pitanju funkcionalnost institucija BiH.

''Suverenitet znači odgovorno liderstvo za iznalazak rješenja. Građani BiH trebali bi uvidjeti koji lideri rade na ispunjavanju svojih obećanja o potencijalima BiH, a one koji to ne čine, pozvati na odgovornost. Izjave bh. lidera ne mogu zamijeniti konkretne poteze kada je u pitanju funkcionalnost bh. institucija'' - priopćeno je iz Američkog veleposlanstva

Kopirati
Drag cursor here to close